CVZ-voorzitter: nú beslissen over zorg

Als er nu geen keuzes worden gemaakt in de zorg, dan volgen er op termijn „keiharde ingrepen”. „De eigen bijdrage van patiënten zal fors omhoog moeten of er zal een onherroepelijke verschraling van het basispakket komen.”

Dat zegt Arnold Moerkamp, voorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in deze krant. Voor het eerst reageert hij op de felle kritiek die hij vorige week kreeg na het uitlekken van een conceptadvies waarin het CVZ bepleit dure medicijnen voor sommige patiënten met de zeldzame ziektes van Pompe en Fabry niet langer te vergoeden.

Bij het opstellen van dat advies heeft het CVZ niet gekeken „door een bezuinigingsbril”, zegt Moerkamp. De medicijnen, die voor één patiënt tonnen per jaar kosten, zijn volgens hem gewoon niet effectief voor alle patiënten. „Ook als het middel niet zo duur zou zijn, kun je je afvragen of het vergoed zou moeten worden.”

Moerkamp wil een discussie over „de stijgende kosten in de zorg als geheel”. Het is volgens hem een misverstand dat die vooral worden veroorzaakt door de vergrijzing. Belangrijker, zegt hij, zijn innovaties in de zorg en „het systeem”, dat artsen en ziekenhuizen meer beloont als ze meer doen. Als voorbeeld noemt hij heupoperaties. „Een jonge motorrijder die valt en zijn heup verbrijzelt, moet natuurlijk een nieuwe heup krijgen zodat hij weer kan leven en sporten. Maar een dementerende vrouw van 85 jaar die haar heup breekt? We weten dat het na zo’n breuk bergafwaarts gaat met oude mensen, meestal overlijden ze binnen negen maanden. Toch krijgen zij nog een nieuwe heup. Omdat het kan.” Zo’n patiënt zou meer gebaat zijn bij „liefdevolle verzorging”.

Vraaggesprek Moerkamp: pagina 7

    • Frederiek Weeda