Congolese rebellen willen macht vestigen: honderden slachtoffers

Honderden inwoners van de Congolese provincie Zuid-Kivu zijn vermoord of verkracht door milities die hun gezag willen vestigen. Dat heeft de Britse liefdadigheidsorganisatie Oxfam gisteren gezegd. De milities maken gebruik van een machtsvacuüm nu het Congolese leger in het oosten van het land probeert nieuwe rebellengroepen te verslaan. Oxfam-directeur voor Congo Elodie Martel spreekt van een humanitaire catastrofe.

Muitende militairen vormden eerder dit jaar rebellenbeweging M23. Zij hebben grote delen van het grondstofrijke oosten van Congo in handen. Het leger voert in de provincie Noord-Kivu strijd tegen M23, maar andere, nieuwe rebellengroepen maken van de situatie gebruik om controle over de mijngebieden te bemachtigen.

Regionale leiders voerden gisteren in Oeganda gesprekken over oplossingen voor het conflict. Zo kan een neutrale troepenmacht worden opgenomen in de VN-vredesmissie. Die moet worden samengesteld door landen uit heel Afrika, vindt Congo. Oeganda en Rwanda willen juist troepen uit omliggende landen. AP