Coelho kraakt Joyce' Ulysses

De esoterische bestsellerauteur Paulo Coelho, goed voor 140 miljoen verkochte boeken in 160 landen, is van mening dat Ulysses, het modernistische meesterwerk van de Ier James Joyce „schadelijk is geweest voor de literatuur”. Dat zei de Braziliaanse auteur tegen de Braziliaanse krant Folha de S. Paolo. „Schrijvers willen vandaag de dag indruk maken op andere auteurs”, vatte Coelho zijn bezwaar tegen zijn collega’s samen.

En ze zouden dat eerder doen met vorm dan met inhoud. Coelho denkt te weten welk boek daar verantwoordelijk voor is: „Een van de boeken die de meeste schade heeft aangericht is James Joyce’s Ulysses. Dat boek is puur stijl. Verder niets. Ontmantel het boek, dan is Ulysses onbetekenend.”

Twee maanden geleden verscheen in Nederland Ulixes, een nieuwe Nederlandse vertaling van Ulysses van de hand van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes. (NRC)