Arthur Conan Doyle: ‘ik ben vandaag drie keer in de Antarctische Oceaan gevallen’

  Ook de Schotse historische en populair-wetenschappelijke schrijver Arthur Conan Doyle (1859-1930) voer mee op een walvisvaarder. Hij deed dat in 1880, het jaar waarin hij zijn studie Medicijnen in Edinburgh onderbrak om op de ‘Hope’ naar Antarctica te varen. Daar verging het hem niet altijd even goed. Op zondag 4 april 1880 schrijft Doyle

Arthur Conan Doyle/ Foto Wikipedia

 

Ook de Schotse historische en populair-wetenschappelijke schrijver Arthur Conan Doyle (1859-1930) voer mee op een walvisvaarder. Hij deed dat in 1880, het jaar waarin hij zijn studie Medicijnen in Edinburgh onderbrak om op de ‘Hope’ naar Antarctica te varen.

Daar verging het hem niet altijd even goed. Op zondag 4 april 1880 schrijft Doyle volgens The Guardian in zijn dagboek:

‘Ik ben vandaag drie keer in de Arctische Oceaan gevallen, maar gelukkig was er altijd iemand in de buurt om mij eruit te halen.’

Het geïllustreerde verslag van Doyle’s reis naar Antarctica wordt dit jaar voor het eerst, en als facsimile, uitgegeven door The British Library.

Toen Doyle de reis zuidwaarts maakte had hij zijn eerste verhaal inmiddels gepubliceerd. Zeven jaar na zijn reis in 1880 verscheen Doyle’s eerste Sherlock Holmes verhaal. Het verhaal over de analytisch begaafde Victoriaanse privédetective werkte Doyle in de jaren daarna uit in totaal vier romans en vijftig korte verhalen. De korte verhalen verschenen in Strand Magazine.

 

    • Roderick Nieuwenhuis