Antony wentelt zich in herhaling

Cd-recensie

Antony and the Johnsons: Cut The World ***

Op de schoonheid van de muziek van Antony and the Johnsons valt niets af te dingen.

De ijle, roerende stem van Antony Hegarty en zijn kwetsbare liedjes vormen een unicum in de popwereld, waar in eerste instantie lacherig werd gereageerd op de onhandige verschijning van een grote man in fladderende vrouwenkleren.

Maar het live-album Cut The World, opgenomen in september 2011 met het Deense Nationale Kamerorkest in Kopenhagen, is geen hoogtepunt in zijn oeuvre.

De soms subtiele, maar vaak ook nodeloos gezwollen orkestversies geven Antony’s muziek een overbodige glans, waar de soberheid van de originelen voldeed.

De volgorde van de setlist is door elkaar gehusseld om het enige nieuwe nummer Cut the world, uit de theatervoorstelling The Life and Death of Marina Abramovic, vooraan te zetten.

Des te merkwaardiger is de keuze om Antony’s zeven minuten lange babbelmonoloog over spirituele verdieping en de rol van Sarah Palin in de ondergang van de wereld daar onmiddellijk achter te plaatsen, waarmee de vaart uit de muziek wordt gehaald en het album vervolgens opnieuw moet beginnen.

Cripple and the starfish wordt bijna gesmoord in violen, zo behaagziek kringelt het orkestarrangement zich om de breekbare zangmelodie.

You are my sister mist de urgentie van het oorspronkelijke duet met Boy George en de toegevoegde waarde van het orkest in oudere songs als I fell in love with a dead boy en Twilight is van decoratieve aard; fondant op een taart die in zijn kale vorm al perfect was. Een andere gemiste kans is de repertoirekeuze. Op zijn orkesttournee zong Antony prachtige coverversies van The guests van Leonard Cohen, All is loneliness van Moondog en Candy says van The Velvet Underground die hier schitteren door afwezigheid.

Dit album is veilig samengesteld als een Best Of van het bekende werk, zonder nieuwe inzichten na het prachtige Cut the world waarin stem en orkest elkaar tot grote hoogte tillen. Antony verdient zijn alsmaar groeiende publiek, maar gebruikt zijn nieuwe divastatus iets te gretig om zich te wentelen in weldadige herhaling.

De nieuwe live-cd Cut The World van Antony and the Johnsons is vandaag uit bij Rough Trade/De Konkurrent.

    • Jan Vollaard