Algerijn wint 'mijl', Australische horden

Taoufik Makhloufi heeft gisteren de finale op de 1.500 meter gewonnen. De Algerijn liep een tijd van 3.34,08. Hij bleef de Amerikaan Leonel Manzano (zilver) en de Marokkaan Abdalaati Iguider (goud).

Het had weinig gescheeld of de 24-jarige Makhloufi was niet gestart. Atletiekbond IAAF wilde hem naar huis sturen om zijn opgave tijdens de 800 meter maar kwam hier van terug. Makhloufi moest op de 800 meter starten omdat zijn land hem niet tijdig had uitgeschreven. Hij wilde zich sparen voor de 1.500 en besloot na honderd meter uit te stappen, tot onvrede van de IAAF.

Sally Pearson won de 100 meter horden. De Australische liep een olympisch record van 12,35 seconden. De Amerikaanse Dawn Harper won zilver, voor haar landgenoten Kellie Wells (brons) en Lolo Jones (vierde). De 25-jarige Pearson eindigde in Peking 2008 nog als tweede. Vorig jaar won ze de wereldtitel.

Europees kampioen Ivan Oechov won het hoogspringen. De Rus met het lange haar sprong over een hoogte van 2,38 meter. De Amerikaan Erik Kynard werd tweede met 2,33, voor Mutaz Essa Barshim uit Qatar (2,29).

De Nederlander Robert Lathouwers plaatste zich niet voor de eindstrijd op de 800 meter. Hij eindigde in zijn halvefinalerace als vijfde.