Aantal roofovervallen op juweliers neemt fors af

Archieffoto van beveiliging bij een juwelier in Oostburg. Foto NRC / Merlin Daleman

Het aantal roofovervallen op juweliers is dit jaar flink gedaald. In de eerste zes maanden van 2012 zijn 28 juweliers overvallen, tegenover 58 in eerste helft van 2011. Een woordvoerder van de Raad van Korpschefs bevestigde vanochtend berichtgeving daarover in Trouw. Sinds 2008 werden juweliers juist steeds vaker door overvallers bezocht.

Volgens de Raad van Korpschefs krijgt de politie steeds meer nuttige tips over dreigende overvallen, schrijft persbureau Novum. Daardoor worden meer overvallers op heterdaad betrapt. Ook slagen de politie en juweliers er steeds beter in om overvallen te voorkomen. De woordvoerder:

“In elke zaak hangen tegenwoordig camera’s, en je komt een zaak vaak alleen nog maar binnen door eerst aan te bellen. Als je dan met een bivakmuts voor de deur staat, kom je er natuurlijk niet in.”

Publiceren foto’s door justitie speelt mogelijk rol

Bovendien weten criminelen door overvallen die veel media-aandacht hebben gekregen volgens de zegsman dat justitie er niet voor terugdeinst om foto’s van daders te publiceren.

Vandaag begint het proces tegen de twee mannen die verdacht worden van de fatale overval op een Haagse juwelier in april. In die zaak publiceerden de politie en justitie ook foto’s van de verdachten.

    • Pim van den Dool