Ze zijn wat korrelig, maar hier zijn de eerste beelden van de Marslanding

De Amerikaanse ruimteverkenner Curiosity is gisteren geland op Mars. De NASA heeft een video online gezet met de eerste korrelige beelden van de landing.

De montage is gemaakt op basis van 297 foto’s met een lage resolutie die begint als het hitteschild van de Marslander wordt afgeworpen, zo schrijft de NOS vanochtend. Aan het einde van het filmpje is te zien hoe een hoop stof opstuift als gevolg van de landing.

De video is slechts een voorproefje, want NASA hoopt een “werkelijk voortreffelijke” film te kunnen maken als de Curiosity veel scherpere foto’s naar de aarde kan sturen. Wanneer dat het geval zal zijn is nog onbekend, want dat hangt af van de vraag hoe snel de Curiosity volledig operationeel is.

De landing op Mars was volgens NASA “mogelijk de meest complexe landing ooit” in de geschiedenis van robotruimtevaart. Het buitenaardse huzarenstukje geeft het zelfvertrouwen van NASA een flinke oppepper. De ruimtevaartorganisatie hoopt met het peperdure project - 2,5 miljard dollar - een reeks wetenschappelijke ontdekkingen te bewerkstelligen die kunnen resulteren in de broodnodige fondsenwerving voor een toekomstige bemande reis naar de Rode Planeet.

Update:
Inmiddels heeft Curiosity ook de eerste kleurenfoto van het landschap op Mars naar de aarde gestuurd.

Foto AP / NASAFoto AP / NASA