Wissen Flexican-filmpje levert agent straf op

Een agent die bewijsmateriaal wiste van een mogelijke mishandeling door hem en collega-agenten in Eindhoven wacht straf.

Rotterdam. Een agent van het korps Brabant Zuid-Oost is in de problemen gekomen door hardhandig optreden en het wissen van een filmpje. Het korps wacht nog op afronding van het onderzoek van het Bureau Interne Onderzoeken voordat het een definitieve straf vaststelt.

Na afloop van het dancefeest Sneakerz in Eindhoven werd dj Thomás Goethals – artiestennaam The Flexican – in de nacht 28 op 29 juli gearresteerd in de binnenstad. Volgens de politie omdat hij niet aan de kant wilde gaan en tegen een politiewagen sloeg. Goethals stelt dat er een politieauto over zijn voet reed en dat hij daar een opmerking over maakte. De aanhouding die volgde was volgens Goethals en diverse omstanders dermate hardhandig dat hij gewond raakte.

De zaak kreeg veel aandacht toen op internet een filmpje werd gepubliceerd van de nachtelijke aanhouding. Een 46-jarige vrouw die tegelijkertijd werd opgepakt voor belediging van de agenten die Goethals arresteerden, zei dat ze ook een filmpje van de vermeende mishandeling met haar mobieltje had gemaakt. Dat filmpje zou daarna door een agent zijn gewist.

De politie Brabant Zuid-Oost ontkende het wissen van het filmpje aanvankelijk. Tot vrijdag, toen het korps in een verklaring liet weten dat uit intern onderzoek bleek dat een agent het filmpje wel degelijk verwijderde van de telefoon van de vrouw. NRC