Wat zal Assad blij zijn met Olympische Spelen

Op de dag dat bekend werd dat de Syrische premier Riad Hijab de benen heeft genomen naar Jordanië, betrad de grootste krachtpatser van het land op de Olympische Spelen de arena. Bij het gewichtheffen voor mannen tot 105 kilo was het gisteren de beurt aan de 30-jarige Ahed Jughli uit de stad Hama. Hij werd hartstochtelijk toegejuicht toen hij ’s avonds in een rood sportpakje aan het heffen sloeg. Jughli eindigde uiteindelijk op de zesde plaats in een veld van 17 deelnemers. Hij tilde in totaal 398 kilo.

Het gewichtheffen was in Europa alleen in verre oostelijke delen rechtstreeks op tv te volgen. De NOS toont liever incourante sporten als trampolinespringen, schermen of boogschieten want daar doen Nederlandse sportlieden aan mee. Olympische Spelen gaan niet om de sport maar om het paspoort. Gelukkig zijn via de website van de NOS wel livestreams van vrijwel elke olympische activiteit te zien.

Het staat nu inmiddels vast dat de tien Syriërs die in Londen meedoen geen enkele medaille zullen winnen. Toch moet het bewind van Assad heel blij zijn met de Olympische Spelen. Het evenement stelt de strijdende partijen in Syrië in staat al dagenlang oorlogsmisdaden te plegen vrijwel zonder dat het oog van de wereld het registreert. Bijna alle zenders staan immers op sport. En dat verandert niet nu het Syrische leger zich met 20.000 soldaten opmaakt voor een groot offensief in Aleppo en er in Syrië 48 Iraniërs worden gegijzeld door de opstandelingen.

Alleen Al Jazeera toonde gisteren beelden vanuit Aleppo. Verslaggever Anita McNaught is in die belegerde stad bij de soldaten van het Vrije Syrische Leger. Ze liet een enorme niet ontplofte granaat zien die het Syrische leger afvuurde. Het bombarderen van Aleppo, die een plek heeft op de lijst van werelderfgoedsteden, staat volgens haar gelijk aan het vernielen van een stad als Rome. De bevolking vreest ’t ergste.

De BBC interviewde in Londen de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle. Het overlopen van de Syrische premier is volgens hem „het keerpunt” in de burgeroorlog. Het enige Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur behandelde gisteren vooral de situatie in politiek Den Haag, besprak hoe je het wegwaaien van een feesttent kan voorkomen en had toen nog even tijd voor Syrië. De Nederlandse politicoloog Reinoud Leenders gaf zijn mening en men behandelde het lot van de 250 Nederlanders die in Syrië wonen en moeilijk wegkomen. De talkshow Pauw & Witteman is nog in diepe zomerslaap. Het programma is immers pas sinds 11 mei op vakantie. Het nieuws doet er goed aan zich nog vier weken koest te houden.

Marcel Haenen vervangt deze week Hans Beerekamp.

    • Marcel Haenen