Vulkaan Nieuw-Zeeland barst na meer dan honderd jaar weer uit

Het zicht op een snelweg is troebel geworden na de uitbarsting van vulkaan Mount Tongariro. Foto AFP / Marty Melville

Een vulkaan op Nieuw-Zeeland is afgelopen nacht na meer dan honderd jaar weer tot uitbarsting gekomen. Bij de uitbarsting van Mount Tongariro kwamen grote aswolken vrij, wat leidde tot problemen op vliegvelden en wegen. Er zijn nog geen meldingen van schade of gewonden.

Mount Tongariro, één van de drie vulkanen die middenop het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland ligt en een populaire toeristische attractie, werd even voor middernacht lokale tijd actief. Rond het moment van de uitbarsting kwamen er berichten over luide explosies en stoomwolken.

Lokale media meldden dat een aantal binnenlandse vluchten vertraging opliep als gevolg van de aswolken die vrijkwamen. Volgens weerkundigen zette de as na de uitbarsting koers richting de Stille Oceaan. Een aantal wegen rondom de vulkaan werd door de politie afgesloten omdat het zich door de eruptie van Mount Mount Tongariro te slecht was geworden.

Wel activiteit gemeten, maar geen uitbarsting verwacht

De uitbarsting leverde volgens ooggetuigen schitterende taferelen op. Bryn Rodda beschreef het volgens de BBC als volgt:

“I saw this beautiful, big cloud and I thought: ‘Gee that looks like a volcanic plume’. Just as I thought that there was a great big orange flash. It was quite impressive.”

Mount Tongariro barstte 115 jaar geleden voor het laatst uit. Volgens wetenschappers is het nog onduidelijk of er sprake was van een eenmalige eruptie of dat de uitbarsting het begin kan zijn van meer vulkanische activiteit. De afgelopen weken hadden wetenschappers al wel gesignaleerd dat Mount Tongariro weer wat actiever was, maar op een echte uitbarsting hadden ze niet gerekend.

    • Pim van den Dool