Veegactie Griekse politie tegen illegalen

Immigrants wait to be transported to a police station in Athens August 5, 2012. Thousands of immigrants were transferred to police stations for documentation checks during an extensive operation in neighbourhoods at the centre of the Greek capital, according to the Ministry of Public Order. REUTERS/Yorgos Karahalis (GREECE - Tags: CRIME LAW SOCIETY IMMIGRATION POLITICS) REUTERS

De Griekse regering is afgelopen weekeinde een offensief tegen illegale migratie begonnen. Bij een grootschalige veegactie heeft de politie in Athene 6.000 mensen aangehouden. Zo’n 1.600 worden vastgehouden om hen het land uit te zetten .

Tegelijk is 1.800 man extra politie naar de landgrens tussen Turkije en Griekenland gestuurd. Onder meer door het conflict in Syrië neemt de toestroom van migranten die via Griekenland de Europese Unie in willen toe. Volgens het Europees grensagentschap Frontex zijn in de laatste week van juli 1600 mensen de grensrivier de Evros overgestoken, onder wie 500 Syriërs. Sinds een paar maanden zijn Syriërs na Afghanen de grootste groep.

De 200 kilometer landgrens met Turkije in het noordoosten van Griekenland is nu het grootste lek in de Europese buitengrens. Migranten uit Noord-Afrika en Zuid-Azië proberen massaal, met hulp van smokkelaars, via Turkije naar Schengenland Griekenland te komen.

Ongeveer negentig procent van de in de EU aangehouden illegalen zijn via Griekenland gereisd. Bijstand van het Europees grensagentschap Frontex heeft niet tot een substantiële afname geleid. De meeste migranten willen door naar andere delen van de EU, bijvoorbeeld als verstekeling op veerboten naar Italië. Vrachtwagenchauffeurs, maar ook toeristen met caravans, lopen in Griekse havensteden het risico dat migranten zich aan boord proberen te verstoppen.

Het asielsysteem staat nog in de kinderschoenen. Illegale migranten belanden in overbevolkte politiecellen en dan op straat. Op de opvang en asielprocedure hebben mensenrechtenorganisaties zware kritiek. Het is bijna onmogelijk om in Griekenland een vluchtelingenstatus te krijgen. Hervormingen gaan uiterst traag, onder meer omdat door de crisis geen nieuwe gespecialiseerde ambtenaren kunnen worden aangenomen.

Inmiddels leven in Griekenland (11 miljoen inwoners) naar schatting een miljoen migranten zonder papieren. Ze wonen op straat of delen overbevolkte woningen in snel verslechterende stadswijken.

Hoofdzakelijk in reactie op deze problemen kreeg de ultrarechtse en militante partij Gouden Dageraad bij de laatste verkiezingen zeven procent van de stemmen. Dat was een duidelijk signaal aan de regering dat de problemen met migratie niet langer genegeerd kunnen worden.