Uitgelicht

Film

As Good As It Gets (James L. Brooks, 1997, VS). Jack Nicholson als racist, homohater, seksist, hypochonder: het zijn de voornaamste karaktereigenschappen van Melvin Udall, de iedereen beledigende hoofdpersoon in deze film. En hij heeft ook nog een handvol dwangneuroses. Udall krijgt te maken met een homoseksuele kunstschilder en een alleenstaande moeder die werkt in een diner. Zij: „Toen ik je voor het eerst zag, toen je voor het eerst langskwam om te ontbijten, vond ik je wel knap. Totdat je je mond opentrok.” Hun lot wordt verbonden door het keffertje Verdell (de Brusselse griffon Jill) die ieders hart doet smelten.RTL 7, 20.30-23.20u.

Confessions of a Shopaholic (P.J. Hogan, 2009, VS). Luchtige film van de Australische regisseur van Muriel’s Wedding en My Best Friend’s Wedding, gebaseerd op de bestsellers van Sophie Kinsella. Over een leeghoofdige, jonge journaliste (een komische Isla Fisher) die al winkelend het ene financiële gat vult met het andere en zich met bizarre smoesje uit haar precaire situatie probeert te praten. Ook met Hugh Dancy, John Goodman, Joan Cusack, Kristin Scott Thomas, John Lithgow. Net 5, 20.30-22.35u.

Meet Dave (Brian Robbins, 2008, VS). Eddie Murphy in dubbelrol, als kapitein van een ruimteschip vol intelligente micro-aliens zonder emoties en als dat ruimteschip zelf. Als schip plus kapitein in New York landen om een bol in de oceaan te gooien die al het zout uit de oceanen kan halen (pech voor de mensheid, helaas) wordt de komiek verliefd. Op Elizabeth Banks, dit keer. Ondertussen dreigt muiterij en zit de politie hen op de hielen. Veronica, 20.30-22.35u.

Page Eight (David Hare, 2011, GB). Film over hedendaagse spionage en de morele dilemma’s die daarbij spelen. Ervaren MI5-spion Johnny Worricker (Bill Nighy) komt na de dood van zijn baas en beste vriend Michael Gambon in bezit van een dossier dat de stabiliteit van de geheime dienst ondermijnt. En daarbij lijkt zijn toevallige ontmoeting met de erg aantrekkelijke buurvrouw en politieke activiste Rachel Weisz toch niet zo toevallig als eerst scheen. Johnny ziet zich gedwongen zijn baan op te geven en zijn identiteit te veranderen om de waarheid te achterhalen. RTL 8, 20.30-22.35u.

Informatief

Koppen XL: Shoppen tot je niet meer kan. Reportage over koopverslaving, een kwaal die naar verluidt vooral vrouwen treft. Er is weliswaar niks verkeerd aan om gezellig de stad in te gaan om te shoppen, maar er zijn mensen voor wie winkelen een obsessie is: hun hele leven draait alleen nog maar om kopen. Het is een verslaving die even erg kan worden als bijvoorbeeld die aan alcohol. Vanavond kopen een aantal van deze shopaholics aan het woord.Eén, 21.15-21.50u.

Mafia-Paradies – Kuba vor der Revolution. Voor de communistische machtovername werd Cuba geregeerd door dictator generaal Fulgencio Batista y Zaldívar en de Amerikaanse maffia. Batista – in 1952 via een coup met hulp van de CIA in het zadel gekomen – en zijn partners werden steeds rijker door hun handel in wapens, gokpaleizen en bordelen, terwijl de bevolking in armoede leefde. In deze documentaire uitvoerig aandacht voor de toestand in Cuba (‘het bordeel van Amerika’) in de tijd dat de maffiaclans er op een haar na in waren geslaagd om een eigen staat te vestigen en hoe zij er na de revolutie door Fidel, Che en hun kameraden weer uit werden geschopt. Arte, 21.40-22.35u.

Amusement

I Love Périgord. Komedie van Charles Nemes uit 2011. Ludivine (Lizzie Brocheré) heeft zich in Londen verloofd met Darren (Charlie Anson). Om dat te vieren bezoekt het paar de Périgord, haar geboortestreek. Kan Darren de streek leren kennen en kennis maken met zijn schoonouders. Dat verloopt echter anders dan voorzien: Darren wordt niet alleen slachtoffer van de wrok die sommige Fransen bevangt als ze geconfronteerd worden met de vroegere Britse veroveraars, maar ook van schoonvader Bernard le Coq, voor wie geen enkele man goed genoeg is voor zijn dochter. Laat stáán een aartsvijand.TV5, 21.00-22.35u.

Sylvie van der Vaart presenteert: Hunkemöller Berlin Fashion Show. Catwalkdebuut van de vooral in Duitsland populaire presentatrice, actrice en voetbalvrouw, vorige maand geregistreerd tijdens de Berlin Fashion Week. Daar was zij een van de modellen die een ondergoedcollectie showden met ‘theatrale art-deco-invloeden, polka dots, extravagante silhouetten, rijke materialen en felle kleuren met een knipoog naar de twenties, fifties en eighties’. Net 5, 22.35-23.00u.

Radio

Componist van de week: Marin Marais en Antoine Forqueray. Een half uur muziek van de twee virtuoze gambisten en componisten die eind zeventiende eeuw Parijs betoverden.Radio 4, 19.30-20.00u.