Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Toch weer concurrentie voor Heineken in biedingstrijd Tiger Beer

Heineken dacht de zo vurig verlangde Thaise bierbrouwerij Tiger Beer in handen te hebben. Maar nu blijkt een bedrijf met de naam Kindest Place Group toch nog een alternatief (en hoger) bod te hebben uitgebracht op het belang dat Fraser & Neave (F&N) te koop aanbiedt. Het nieuws is een fikse tegenvaller voor Heineken.

Bottles of Tiger and Heineken beers are pictured on the shelf of a grocery store in Singapore in this July 20, 2012 file photograph. Heineken is expected to sweeten its $4.1 billion offer to Fraser and Neave (F&N) to win control of Tiger
Bottles of Tiger and Heineken beers are pictured on the shelf of a grocery store in Singapore in this July 20, 2012 file photograph. Heineken is expected to sweeten its $4.1 billion offer to Fraser and Neave (F&N) to win control of Tiger Heineken wil Tiger Beer graag overnemen om zijn aandeel op de Aziatische biermarkt te vergroten. Foto Reuters / Tim Chong

Heineken dacht de zo vurig verlangde Singaporese bierbrouwerij Tiger Beer in handen te hebben. Maar nu blijkt een bedrijf met de naam Kindest Place Group toch nog een alternatief (en hoger) bod te hebben uitgebracht op het belang dat Fraser & Neave (F&N) te koop aanbiedt. Het nieuws is een fikse tegenvaller voor Heineken.

Kindest Place is nu al voor 8,4 procent eigenaar van Asian Pacific Breweries (APB) dat het Tiger Beer brouwt. Het bedrijf is bereid 55 Singaporese dollar per aandeel (35,68 euro) te betalen voor een extra belang van ruim zeven procent.

Tiger Beer cruciaal voor Aziatisch marktaandeel Heineken

Het bestuur van F&N liet vorige week nog weten het bod van Heineken te steunen. Niet zo verrassend, want Heineken was bereid om een enorm bedrag neer te tellen voor Tiger Beer. Robert Cyran schreef gisteren nog in NRC Handelsblad:

“De Nederlandse bierbrouwer betaalt zijn partner Fraser & Neave 6 miljard dollar, ofwel maar liefst 17 maal de winst vóór rente en belastingen, voor de zeggenschap over Asia Pacific Breweries (APB). Heineken had weinig keus, omdat het concern APB – de hoeksteen van zijn Aziatische strategie – niet uit zijn handen mocht laten glippen.”

Heineken wil namelijk dolgraag een groter marktaandeel op de Aziatische biermarkt. Daar zit de toekomstige groei. In Europa en Noord-Amerika zal de komende decennia niet heel veel meer bier worden gedronken. In Azië daarentegen zal de bierconsumptie de komende tijd stevig groeien. Maar dat zien Aziatische brouwerijen en investeerders natuurlijk ook.

Aandeel Heineken daalt snel door bod Kindest Place

Als een complete verrassing komt het bod van Kindest Place daarom ook weer niet - een bedrijf dat eigendom is van een schoonzoon van de eigenaar van ThaiBev. Recent nam ThaiBev al samen met Kindest Place een belang in F&N van bijna twintig procent. Het betaalde daarvoor gemiddeld 45 Singaporese dollar per aandeel. De Thaise brouwerij had nu dus door het bod van Heineken een fraai rendement op de investering kunnen pakken, maar kiest opnieuw voor de tegenaanval.

En dat zal Heineken waarschijnlijk weer een hoop extra geld gaan kosten. Want de kans dat Heineken de gisteren al bijna zekere overname van Tiger Beer nu nog zal opgeven, lijkt klein. Het alternatieve bod van Kindest Place zorgde er voor dat de koers van Heineken om drie uur vanmiddag al 2,76 procent lager stond.