Syrië? Goed onderwerp, maar na de Spelen

Geen enkele journalist aan de de Syrische grens durft het hardop te zeggen. Maar de Olympische Spelen hebben het wel een beetje vergald. Even leek het erop dat Syrië hét verhaal van de zomer zou worden, zoals Libië dat in de zomer van 2011 was. Na de aanslag in Damascus waarbij vier van Assads getrouwen om het leven kwamen, en na de verovering van grensposten door de strijders van het Vrije Syrische Leger, stroomden de hotels in Antakya aan de Turkse grens met Syrië vol. De grote namen uit de wereldpers die van revolutie naar revolutie reizen, namen er hun intrek.

De hotels veranderden in zenuwcentra waar smokkelaars en verslaggevers hun plannen maakten. Fluisterend, want waar journalisten zijn wemelt het ook van de geheim-agenten.

De 24-uurszenders roken de mogelijkheid van dagenlang nieuws, net als bij de val van Gaddafi’s hoofdkwartier in Tripoli, na zes maanden strijd. BBC, CNN en Al-Jazeera stuurden hun moedigste verslaggevers richting Aleppo, om embedded bij het Vrije Syrische Leger de laatste uren van Assad te verslaan.

En toen begonnen de Olympische Spelen. En schakelden de zenders over naar hun vrolijk lachende anchors in studio’s tegen de achtergrond van het Olympisch Stadion in Londen. De BBC toonde niet langer verslaggever Ian Pannell live uit de puinhopen in Aleppo, maar de fakkeldrager van de olympische vlam, urenlang gevolgd vanuit de helikopter.

Ik belde die avond met de Turkse producer van de BBC aan de Syrische grens. Ze nam niet op, ze stuurde een berichtje vanaf haar hotelkamer: „Sorry, ik zit naar de opening van de Olympische Spelen te kijken. De Turkse delegatie komt zo in beeld.”

Niet dat de Turken zoveel hebben om over naar huis te schrijven. Nog een paar dagen te gaan en ze hebben pas één, bronzen, medaille te pakken. Met worstelen, van oudsher de sport waarin de Turken domineren.

De Syrische sporters presteren vooralsnog niet veel beter.

Het nieuws uit Syrië blijft komen, maar nu is het een toetje, na het echte grote verhaal voor de massa. De Spelen zorgen ieder uur wel voor spektakel , terwijl de slag om Aleppo langer lijkt te duren dan verwacht.

Michael Phelps en zijn recordaantal medailles. Een nieuw olympisch record voor Usain Bolt. Ian Pannell is terug uit Syrië en de nieuwszenders wachten met het sturen van een grote naam als zijn opvolger. Olympische Spelen: broodroof.

Correspondenten kijken elke dag vanuit de hele wereld naar de Olympische Spelen in Londen, van 27 juli tot en met 12 augustus. Daarna wordt de rubriek In Nederland hervat.

    • Bram Vermeulen