‘Stanchart omzeilde sancties tegen Iran’

De Britse bank Standard Chartered zou zeven jaar lang illegaal financiële transacties hebben gedaan met Iraanse banken. Dat schreef het Department of Financial Services (DFS) in New York maandagavond in een rapport. Het zou gaan om 60.000 transacties met een totale waarde van 250 miljard dollar, bijna 185 miljard euro.

De financieel toezichthouder beticht Standard Chartered van „vervalsing van documenten, gebrekkige rapportage aan toezichthouders en opzettelijke omzeiling van Amerikaanse sancties tegen Iran, Soedan, Birma en Libië” in de onderzochte periode van 2003 tot 2010.

De koers van het aandeel StanChart is sinds maandag met bijna 30 procent gedaald. De bank reageert in een persbericht „verbaasd” te zijn over de onaangekondigde publicatie van het rapport. Het DFS zou de feiten niet correct weergeven.

„99,9 procent van alle transacties met Iran waren in overeenstemming met de Amerikaanse regelgeving”, schrijft de bank. „De totale waarde van de illegale transactie bedraagt minder dan 14 miljoen dollar.”

De beschuldigingen van het DFS zijn groter dan die gericht aan de Britse bank HSBC. Die is onderwerp van onderzoek naar onder meer witwaspraktijken met Mexicaans drugsgeld. De toezichthouder dreigt de banklicentie van StanChart in New York in te trekken.

De Amerikaanse tak van StanChart was tussenpartij in de transacties tussen Iraanse en buitenlandse banken. Via dergelijke u-turntransacties komen Amerikaanse dollars in Iran.