Spyker daagt GM om Saab

Er is een schuldige gevonden in de ondergang van de Zweedse autofabrikant Saab. Tenminste, dat claimt de Nederlandse sportwagenfabrikant Spyker, de laatste eigenaar van Saab. Spyker claimt 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) van de Amerikaanse fabrikant General Motors omdat het bedrijf Saab doelbewust failliet zou hebben laten gaan.

Het kleine Spyker uit Zeewolde met grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter Victor Muller kocht in 2009 Saab van GM. Maar de overname werd nooit een succes. Door geldgebrek weigerden leveranciers al gauw om nog onderdelen aan Saab te leveren waardoor de productie stil kwam te liggen. Er werden nauwelijks auto’s verkocht en eind vorig jaar ging Saab failliet.

Victor Muller probeerde in de tussentijd financiers te vinden voor Saab. Hij kwam met de Chinese partij Youngman die bereid zou zijn geweest Saab over te nemen. Maar de deal werd volgens Spyker geblokkeerd door GM, omdat de Amerikaanse fabrikant geen concurrentie zou willen op de Chinese markt. Volgens GM waren er gewoon afspraken met Saab over GM-technologie waar Saab gebruik van maakte. GM wilde dat de technologie niet zomaar bij andere partijen terecht zou komen. Een woordvoerder van GM noemde tegenover persbureau Reuters de claim van Spyker „volledig ongegrond”. GM ziet de rechtszaak die Spyker bij een Amerikaanse rechtbank heeft aangespannen met vertrouwen tegemoet.