Schutter Sikhs was een oud-militair met extreem-rechts gedachtengoed

De schutter die zondag zes mensen doodde in een Sikh-tempel nabij het Amerikaanse Milwaukee, is volgens de politie een veertig jaar oude rechts-extremist. De man, een oud-militair, kwam zelf om door politiekogels.

De FBI heeft geen redenen aan te nemen dat de dader, Wade Michael Page, samenwerkte met anderen. Volgens een lokale mensenrechtengroep was Page „een gefrustreerde neonazi”, tevens leider van een kleine extreem-rechtse groep. Ook was hij een bekende figuur in de extreem-rechtse muziekscene. Al meer dan tien jaar speelde hij in bands met namen als Definite Hate en End Apathy.

Een anonieme bon bij Defensie verklaarde tegenover persbureau AP dat Page in 1998 is ontslagen uit het Amerikaanse leger. De reden waarom, en of het ontslag oneervol was, is niet bekend.

De man had volgens de lokale politie geen strafblad en het vuurwapen waarmee hij de aanslag beging, een 9mm handwapen, was legaal in zijn bezit. Door de autoriteiten en experts wordt er nog steeds vanuit gegaan dat Page de Sikhs ten onrechte aanzag voor moslims. AP