Russin reikt te laag met haar polsstok

De Russin Jelena Isinbajeva weet met haar polsstok niet over 4,75 meter te springen en moet na twee keer goud genoegen nemen met brons. De Amerikaanse Jennifer Suhr won. Foto AP

De Russin Jelena Isinbajeva is er niet in geslaagd voor de derde maal op rij de titel bij het polsstokhoogspringen te winnen. Na goud in Athene (2004) en Peking (2008) volgde gisteravond ‘slechts’ brons. De 30-jarige Isinbajeva, houdster van het wereldrecord van 5,06 meter, sprong gisteren niet hoger dan 4,70 meter. Jennifer Suhr uit de Verenigde Staten won met 4,75 meter goud. Yarisley Silva uit Cuba behaalde het zilver.

Op de 3.000 meter steeplechase (hindernisloop) behaalde een Russische atlete wel goud. Yuliya Zaripova finishte net voor de Tunesische Habiba Ghribi. Sofia Assefa uit Ethiopië werd derde.

De Caraïbische eilandengroep Grenada, een van de kleinste landen ter wereld, heeft zijn eerste gouden medaille ooit binnen. Kirani James, negentien jaar oud, won met overmacht de 400 meter bij de mannen. Als enige dook James onder de grens van 44 seconden: 43,94. Luguelin Santos uit de Dominicaanse Republiek behaalde het zilver in 44,46, Lalonde Gordon uit Trinidad en Tobago brons in 44,52. Grenada (109.000 inwoners) steeg naar plaats 37 in het medailleklassement.

De zege op de 400 meter horden ging naar Felix Sanchez. De 34-jarige atleet uit de Dominicaanse Republiek was de snelste in 47,63 seconden. Met precies die tijd behaalde Sanchez ook het goud in Athene, acht jaar geleden. De Amerikaan Michael Tinsley won zilver, Javier Culson uit Puerto Rico brons.

De favoriet bij het kogelstoten, Valerie Adams uit Nieuw-Zeeland, greep gisteren naast het goud. Adams, titelverdedigster en winnaar bij de laatste drie WK’s, kwam niet verder dan 20,70 meter – goed voor zilver. De Wit-Russin Nadzeya Ostapchuk behaalde verrassend het goud: 21,36 meter. Brons was er voor de Russin Evgeniia Kolodna (20,48). Ostapchuk nam de wedstrijd al in haar tweede poging in handen. Met 21,31 ging ze ruim aan de leiding en een poging later stootte ze de kogel vijf centimeter verder. Ook bij poging vier en vijf wierp zij verder dan de 21 meter.