Het aftellen is begonnen: met deze oefening moet Epke straks goud winnen

Zonderlanda vorige week zaterdag tijdens de kwalificatiets. Foto AP / Gregory Bull

Straks moet het gebeuren voor Epke Zonderland: hij gaat in de olympische rekstokfinale voor het goud. Met een ronduit spectaculaire oefening, waarmee hij zich wil revancheren voor zijn val in Peking.

De 26-jarige Zonderland, Europees kampioen en tweevoudig winnaar van het zilver op de WK, moet om kans te maken op goud een groot risico nemen bij zijn oefening. Hij dient elementen te combineren die bij elkaar voor een hoge uitgangswaarde en bonuspunten zorgen. Hoe moeilijker de oefening, des te hoger de score. Althans, bij een goede uitvoering. Want elke fout betekent aftrek van punten.

Kijk hier live naar het optreden van Epke Zonderland.

Zonderland heeft gekozen voor een rekoefening met een extreem hoge uitgangswaarde van 7,9. Zonderland combineert in zijn oefening de Cassina, de Kovacs en de Kolman, drie zwaai-elementen met allerlei draaiingen. Zonderland is de eerste turner die zich aan deze triple waagt. Als het lukt, levert hem dat een bonusscore van 0,4 punten op.

Bekijk hieronder een NOS-video met uitleg over de oefening van Zonderland:

‘Ik moet iets nieuws laten zien om me te onderscheiden’

Zonderland is niet bang dat met hij te veel risico neemt, zei hij vlak voor de Spelen in NRC Handelsblad:

“Ik heb die elementen al zo vaak gedaan, zowel afzonderlijk als in combinatie met twee sprongen. Het kost me niet extreem veel moeite er drie achter elkaar te doen. En ik ben al vanaf februari aan het trainen op die serie. Het zal wel moeten. Wil ik me onderscheiden in Londen, dan zal ik iets nieuws moeten laten zien.”

‘Een angstenvrije zwever van de buitencategorie’

Het zal vanmiddag in de North Greenwich Arena voor Zonderland vooral ook aankomen op het mentale aspect. In hoeverre spookt zijn val in Peking nog door het hoofd van de Fries? Volgens onze sportredacteur Henk Stouwdam, die in Londen is om Zonderland te volgen, heeft de turner zijn lessen uit het verleden geleerd. Stouwdam schreef gisteren in NRC dat Zonderland een “angstenvrije zwever van de buitencategorie” geworden is:

“Fysiek is Epke klaar voor de finale. Zei hij vorige week zaterdag met op zak de hoogste score van de kwalificatie. En mentaal? Reken maar. Hardy Menkehorst is zijn mentale begeleider. Maar of hij veel werk aan Epke heeft, valt te betwijfelen. Stabiliteit is een kenmerk van Epke. En de lessen uit het verleden zijn geleerd. Epke heeft focus. Een moderne sportterm, waarvan Epke in Londen de verpersoonlijking is. Bijna on-Nederlands stabiel begint Epke vandaag aan de grote greep naar de macht.”

    • Pim van den Dool