Reuters slachtoffer van aanvallen hackers

Het blog en het twitteraccount van persbureau Reuters zijn de afgelopen dagen gehackt.

Hackers hebben onlangs op diverse onderdelen van persbureau Reuters ingebroken. Vrijdag werd het blogplatform gehackt, waarna valse berichten de wereld in werden gestuurd.

De hackers hebben een zogenaamd interview van een Reutersjournalist met de Syrische rebellenleider Riad al-Asaad gepubliceerd. Reuters verklaarde later dat het geen interview met de rebellenleider heeft gehad en verwijderde het bericht van de website.

Zondag werd het persbureau opnieuw slachtoffer van hackers. Het twitteraccount @ReutersTech werd door de digitale inbrekers veranderd in @ReutersME (Reuters Middle East). Het echte account heeft zeventienduizend volgers. De hackers plaatsten tweeëntwintig nepberichten, die voornamelijk de strijd in Syrië en het verlies van de opstandelingen als onderwerp hadden.

Dat de twitterberichten vals waren werd wel opgemerkt. Zo twitterde een gebruiker de vraag of Twitter het account kon verwijderen, omdat er allemaal pro-Assad propagandatweets verschenen. Een andere gebruiker: „Mijn persoonlijke favoriet van het gehackte Reuters ME- account is ‘Clinton belooft dat Egypte een zware prijs moet betalen na spreekkoren waarin Monica genoemd werd’.”

Reuters weet niet wie verantwoordelijk is voor de digitale inbraken. Het blogplatform en het twitteraccount zijn offline gehaald. Twitter wilde geen commentaar geven. NRC