Pussy Riot: eis drie jaar cel

Een openbare aanklager in Moskou heeft vanmorgen drie jaar celstraf geëist tegen drie vrouwen van de Russische punkband Pussy Riot. Zij hadden in de belangrijkste kathedraal van de hoofdstad een ‘punkgebed’ opgevoerd, met zang en dans, waarin de maagd Maria werd opgeroepen Rusland te verlossen van president Poetin.

Openbare aanklager Aleksej Nikiforov zei dat hij in aanmerking wilde nemen dat twee van de drie vrouwen jonge moeders zijn. Daarom eiste hij niet de maximale zeven jaar die staat op hooliganisme en oproepen tot religieuze haat, waarvan de vrouwen waren beschuldigd.

Maar hij negeerde oproepen om de vrouwen, die op 21 februari met bivakmutsen op hun punkgebed hadden opgevoerd in de Kathedraal van Christus de Redder, geen celstraf te geven. Popsterren als Madonna, Sting en de Red Hot Chili Peppers hadden opgeroepen de drie vrouwen niet vast te zetten. Maar volgens aanklager Nikiforov hebben de vrouwen zich „gekeerd tegen de orthodox-christelijke wereld”. Hij achtte religieuze haat en vijandschap bewezen.

Poetin zelf had op de Olympische Spelen gezegd te hopen dat de vrouwen niet te zwaar gestraft zouden worden. Het feit dat er toch celstraf tegen hen wordt geëist, past in het hardere optreden tegen critici van Poetin sinds hij dit voorjaar weer president werd. (Reuters, AP, AFP)