Politie: extreem-rechtse Amerikaan doodde sikhs

De schutter die zondag zes mensen doodde in een sikh-tempel nabij het Amerikaanse Milwaukee was een veertig jaar oude rechts-extremist. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt.

De man, Wade Michael Page, opereerde waarschijnlijk in zijn eentje, aldus de FBI. Het federale onderzoeksbureau heeft de leiding omdat de moordpartij wordt gezien als een binnenlandse terreurdaad. Page overleed door een politiekogel.

De aanslag op de sikhs heeft de aandacht gevestigd op de obscure maar niet verwaarloosbare cultuur van extreem-rechtse groepen in de Verenigde Staten. Het verschil tussen Page en de duizenden andere ‘white supremacists’ die door Amerikaanse burgergroepen in de gaten worden gehouden, is dat hij zijn racistische muziekteksten en internettirades omzette in een dodelijke daad.

Wade M. Page speelde in ten minste drie extreem-rechtse bands, met namen als ‘Blue Eyed Devils’ en ‘Definite Hate’. In hun nummers riepen zij op tot geweld tegen joden, zwarten, homoseksuelen. In een inmiddels verwijderd interview op internet zei Page volgens The New York Times dat hij muziekfestivals voor aanhangers van extreem-rechts bezocht.

De FBI zei gisteren dat Page geen motief had achtergelaten in zijn kamer in een stadje in de buurt van Milwaukee. Het enige dat ze aantroffen was een bureau, een stoel en een luchtmatras. Page, een oud-militair, huurde de kamer sinds juni.

De meeste informatie over Page en zijn racistische denkbeelden is afkomstig van burgergroepen die hem volgden. Een anti-discriminatie groep uit Alabama ontdekte hem naar eigen zeggen tien jaar geleden vanwege zijn rol in extreem-rechtse bands. Ze hebben zijn profiel nooit doorgegeven aan de politie omdat hij „één van duizenden” was, zei Mark Potok, onderzoeker bij de Southern Poverty Law center tegen The New York Times. „Tot nu toe beschouwden we hem niet als uitzonderlijk.”

Een andere organisatie onthulde gisteren internetboodschappen die Page de afgelopen jaren schreef. Volgens SITE Monitoring Service, een groep die speurt naar terroristische activiteiten op internet, liet Page de afgelopen twee jaar minstens 250 boodschappen achter. Hij ondertekende soms met ‘88’, een code van neonazi’s voor ‘Heil Hitler’.

Page riep andere forumgebruikers op tot actie. „Hou op met je te verstoppen achter de computer”, schreef hij volgens SITE. „Kom op voor jezelf en leef de 14 woorden”, een code voor een racistische leus: ‘We moeten het voortbestaan van ons volk en de toekomst voor blanke kinderen verdedigen’.