Nederlanders in Londen

Robert Lathouwers heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales van de 800 meter. De Nederlands kampioen werd in een tijd van 1.46,06 minuten tweede in zijn serie, waar een plaats bij de beste drie toereikend was. In totaal plaatsten 24 atleten zich voor de halve finale, die vandaag wordt gelopen. De Nederlandse discuswerpers hebben gisteren met wisselend succes de kwalificaties op de Spelen afgewerkt. Erik Cadée haalde op het nippertje de finale. Landgenoot Rutger Smith stelde net als bij het kogelstoten teleur en greep naast een plek bij de beste twaalf. Cadées verste worp was 63,55 meter – het minste resultaat van alle finalisten.

Kirsten Wild staat na de eerste dag van het omnium op de zevende plaats. De Nederlandse baanwielrenster presteerde goed op de vliegende ronde en de afvalkoers, maar liet in de puntenkoers veel liggen. Vandaag staan de laatste drie onderdelen van het combinatieklassement op het programma.

470-zeilers Sven en Kalle Coster hadden een mindere dag en werden gisteren in de zevende en achtste olympische race respectievelijk 9de en 22ste. Ze bezetten nu de vijftiende plaats in het klassement.

Edith Bosch was zondag even wereldnieuws. De judoka, die vorige week olympisch zilver won in Londen, deelde een tik uit aan de man die voorafgaand aan de 100 meter een bierflesje op de atletiekbaan gooide. ‘Judo medallist punches spectator’, kopte de Herald in Nieuw-Zeeland – met een foto van de Nederlandse erbij. Ook in Duitsland, België, Groot-Brittannië, de VS, Mexico en Spanje werd ze genoemd in de media.