Motie van wantrouwen tegen demissionaire regering Curaçao

De oppositiepartijen die de handen ineenslaan zijn de PAR van oud-premier van de Nederlandse Antillen Emily de Jongh-Elhage, de FOL en de PNP. Eugene Cleopa, die tot vorige week lid van de partij MAN was, steunt hen. Foto NRC / Vincent Mentzel

Een meerderheid van het parlement van Curaçao wil de demissionaire regering van premier Gerrit Schotte naar huis sturen. Zij zullen zo snel mogelijk een motie van wantrouwen indienen tegen de regering, meldt persbureau Novum. De partijen willen zelf een interim-regering vormen tot de verkiezingen op 19 oktober.

Het gaat om de PAR, FOL, PNP en de dissidenten uit de vorige week geklapte regeringscoalitie, Eugene Cleopa en Dean Rozier. Aanvankelijk stond er vandaag een vergadering gepland waarin de motie zou worden ingediend, maar deze is volgens een PNP-woordvoerder afgelast. Uiterlijk donderdag 16 augustus zou de vergadering nu moeten plaatsvinden.

Indieners hebben meerderheid in parlement

Volgens de PNP-zegsman wil de oppositie met de motie gouverneur Frits Goedgedrag vragen de demissionaire regering per direct naar huis te sturen, waarna binnen een week de interim-regering gevormd zou moeten worden. Omdat de indieners met twaalf zetels een meerderheid hebben in het 21 zetels tellend parlement, wordt de motie zo goed als zeker aangenomen.

“Wij willen hen naar huis hebben, want zij hebben niets gedaan voor het volk”, zei leider van de grootste oppositiepartij PAR Emily de Jongh-Elhage gisteren tegen een lokaal radiostation. De oud-premier van de Nederlandse Antillen heeft er geen vertrouwen in dat het demissionaire kabinet de lopende zaken op een goede manier afhandelt. “Wij moeten rust in de tent hebben”, aldus De Jongh-Elhage.

Vorige week diende premier Schotte ontslag regering in

Vrijdag werd duidelijk dat de regering Schotte niet meer op een meerderheid in het parlement kon rekenen. Dit bleek nadat de dissidenten Cleopa en Rozier de coalitie lieten klappen. Schotte diende het ontslag van zijn kabinet in bij de gouverneur, die instemde met nieuwe verkiezingen. De oppositiepartijen en de dissidenten lieten toen al in een intentieverklaring weten samen op te willen trekken.

Curaçao kampt met grote financiële problemen en werd vorige maand door Nederland onder curatele gesteld. Het eiland moet hervormingen doorvoeren.