Moet de auto 'ontladen' als de bliksem is ingeslagen?

Nog zo’n zomermythe: als de bliksem inslaat in je auto, is het dan verstandig om je auto te ‘ontladen’ tegen een metalen paaltje, vroeg de nrc.next-redactie zich af.

„Tijdens een onweer zit je in een afgesloten auto relatief veilig”, vertelt Harry Geurts van het KNMI. „Een auto met metalen frame, dus geen open cabrio, is een ‘kooi van Faraday’. In dit soort constructies van geleidend materiaal als koper of ijzer kunnen elektrische velden niet binnendringen. De metalen wanden zorgen ervoor dat lading die ontstaat, bijvoorbeeld door een blikseminslag, wordt afgevoerd.”

Tijdens onweer moet je wel ramen, deuren en het schuifdak dichthouden om de ‘kooi’ intact te houden. Geurts: „In vergelijking met de lucht gedragen deze zich als geleider, vooral als het regent en er water op ligt.”

Het idee dat de lading die door een blikseminslag op de metalen autowanden belandt ook blijft staan, is een fabel volgens Geurts. Je kunt na een inslag zonder angst de deur openen. „De lading wordt meteen afgevoerd. Er blijft zo weinig restlading achter dat het niet meer gevaarlijk is. Het idee dat je met je bumper tegen een metalen paaltje in de grond moet rijden om ‘te ontladen’ is onzin.”

Carl van Vugt van bliksembeveiligingsbedrijf Hommema denkt dat de mythe is ontstaan doordat autobanden van rubber zijn, dat isoleert. „Als zo’n bliksemschicht echter van een kilometer hoogte naar de aarde gaat, maken die 20 centimeter band niets uit. De lading verdwijnt meteen in de aarde.”

Als je uit de auto stapt, loop je wel het risico zelf geëlektrocuteerd te worden. En in de zomervakantie heb je wel meer kans om in onweer te belanden. In warme streken is het risico op de ontwikkeling van „warmteonweer” groter. Dat ontstaat boven gebieden die sterk verhitten. Geurts: „In onweerswolken stromen sterk stijgende warme lucht en dalende koude lucht vlak langs elkaar. Met die stromingen worden elektrisch geladen deeltjes meegevoerd, waardoor de wolk als een condensator oplaadt. Daardoor worden ontladingen mogelijk tussen wolken of wolk en aarde, wat leidt tot donder en bliksem.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Sabeth Snijders