Kroonprins: organisatie Spelen 2028 katalysator voor nieuw Nederland

Prins Willem-Alexander juicht voor de Nederlandse hockeyers. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

Kroonprins Willem-Alexander heeft zich gisteren in een tv-gesprek met Mart Smeets nadrukkelijk hard gemaakt voor de organisatie van de Olympische Spelen in Nederland in 2028. Hij denkt dat die Spelen als katalysator kunnen dienen voor de ontwikkeling van ons land. “Ik zeg: ga door.”

De prins, het enige Nederlandse lid van het Internationaal Olympisch Comité, zei onder meer:

“Het is voor Nederland heel belangrijk om weer een visie te hebben, om te kijken waar we op langere termijn naartoe willen met ons land. Het is nu allemaal korte termijn. De Olympische Spelen kunnen als katalysator werken om een langetermijnvisie voor Nederland op te bouwen: wat willen we met onze infrastructuur, onze woningen, onze sport? De Olympische Spelen zijn een ideaal punt aan de horizon bij het ontwikkelen van een nieuw Nederland waar we tientallen jaren profijt van zullen hebben.”

Prins Willem-Alexander bij Mart Smeets (vanaf ca. minuut 5 over OS 2028):

Willem-Alexander is er van overtuigd dat Nederland de organisatie van de Spelen aan zal kunnen. En hij liet tegen Omroep West verder weten dat Amsterdam, de hoofdstad van ons land, de enige mogelijke kandidaat is voor een bid. Wel zullen dan veel sporten feitelijk buiten die stad plaats moeten vinden, net zoals in Londen het geval is met bijvoorbeeld het zeilen.

Interview kroonprins Willem-Alexander voor camera’s Omroep West:

    • Niels Posthumus