Kortkolom economie

NYSE Euronext overweegt mkb-beurs

Amsterdam. NYSE Euronext overweegt de oprichting van een effectenbeurs voor het midden- en kleinbedrijf. Het beursbedrijf, eigenaar van de Amsterdamse beurs, wil ondernemers een alternatief bieden voor bankleningen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. Door de beurs in één keer in heel Europa op te zetten en de kosten voor toetreding te verlagen, moet de beurs aantrekkelijk worden voor mkb-bedrijven en potentiële beleggers. Mkb-bedrijven zijn nu vaak afhankelijk van leningen van banken, maar die zijn door de crisis terughoudend geworden. Marktpartijen kunnen de komende weken reageren op de plannen. In september beslist Euronext of de MKB-beurs er komt. (Novum)

Italiaanse economie krimpt met 2,5 procent

Milaan. De Italiaanse economie kromp in het tweede kwartaal met 2,5 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is de grootste neergang sinds het vierde kwartaal van 2009. Dat heeft het Italiaanse bureau voor de statistiek vanochtend bekendgemaakt. De Italiaanse economie krimpt al vier kwartalen op rij. De Italiaanse premier Monti probeert bij zijn Europese collega’s steun te winnen om de tekorten langzamer terug te brengen. Doel is om minder hard te bezuinigen, waardoor de economie weer kan groeien. Economische groei wordt als de beste manier gezien om de overheidsschuld, momenteel 123 procent van bbp, terug te brengen. (AP)

Markten twijfelen: pagina 25

‘Opnieuw conflict Schiphol en KLM’

Haarlem. Schiphol en KLM hebben een conflict over de groei en de prioriteiten van de luchthaven. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag op basis van bronnen in de sector. KLM, de grootste klant van Schiphol, verwijten de luchthaven dat het aandeel vakantievluchten groeit. Dit zou in strijd zijn met het Aldersakkoord, waarin is vastgelegd dat de groei van Schiphol zich moet concentreren op zakelijke lijnvluchten. Toeristen zouden vooral moeten vliegen via de luchthavens in Eindhoven en, in de toekomst, Lelystad. De groeiambities van de Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates, dat vorige week voor het eerst met een grote Airbus A380 op Schiphol landde, zou het conflict een nieuwe impuls hebben gegeven. Schiphol, KLM en het ministerie van Economische Zaken hebben gisteren overleg gehad. (Novum)

Minder ziekmeldingen tijdens de Spelen

Utrecht. Er hebben zich minder werknemers ziek gemeld tijdens de Olympische Spelen dan vier jaar geleden. Dat zegt arbobedrijf 365/Arboned op basis van gegevens van een miljoen werknemers. Vier jaar geleden lag het verzuim tijdens de eerste week van de Spelen in Peking op zestien per duizend werknemers, schrijft 365/Arboned. Dit jaar zijn zes op de duizend werknemers ziek; minder dan het seizoensgemiddelde van acht per duizend. Mogelijk hebben werknemers nu minder slaaptekort, omdat de wedstrijden in Peking vooral ’s nachts waren en in Londen meer overdag en ’s avonds. Door de economische onzekerheid is het ziekteverzuim ook gedaald. (Novum)

Helpers in supermarkt ook ’s avonds toeslag

Utrecht. Ook hulpkrachten die twaalf uur of minder per week werken, hebben recht op een toeslag voor avondwerk in de supermarkt. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling vandaag bepaald, aldus een woordvoerder. Nu krijgen alleen werknemers die meer dan twaalf uur per week de toeslag. Volgens FNV Bondgenoten geldt de uitspraak voor 55 procent van de in totaal 260.000 supermarktmedewerkers. (Novum)