Kortkolom buitenland

Egypte stuurt leger naar Sinaï na bloedbad

Kairo. Egypte heeft gewapende mannen die zondag zestien Egyptische grensbewakers in de Sinaï bij de grens met Israël doodden, als „ongelovigen” gebrandmerkt. De acht daders werden door de Israëlische luchtmacht gedood. Kairo zwoer de Sinaï te zuiveren van extremisten en criminelen. Het gebied is door Egypte jarenlang economisch verwaarloosd. Het leger heeft inmiddels versterkingen gestuurd. Omdat de Sinaï grotendeels is gedemilitariseerd na de vrede met Israël, is het leger er ook nauwelijks aanwezig. (Reuters)

Drie Turkse militairen ontvoerd door PKK

Ankara. Rebellen van de (Turks-) Koerdische Arbeiderspartij (PKK) hebben in het zuidoosten van Turkije drie militairen ontvoerd. Dat heeft de gouverneur van de provincie Diyarbakir bekendgemaakt. Het leger heeft een grote operatie gelanceerd om hen te bevrijden. De daders haalden de militairen uit een bus waarmee ze naar huis gingen. In het zuidoosten is al een groot legeroffensief aan de gang tegen de PKK, waarbij volgens Ankara sinds eind juli 115 PKK-strijders zijn gedood. (AP)

President Jemen beperkt invloed Saleh

Sana’a. De Jemenitische president heeft de Republikeinse Garde geherstructureerd, met als doel de macht van een zoon van oud-president Ali Abdullah Saleh te verminderen en het land te stabiliseren. Een deel van de eenheden van dit elitekorps gaat naar een nieuw korps, de Presidentiële Beschermingsmacht, dat direct onder president Abd-Rabbu Mansour Hadi valt. Hetzelfde gebeurt met eenheden die nu nog onder het commando vallen van een dissidente generaal, Ali Mohsen al-Ahmar. Salehs zoon, generaal Ahmed Ali Abdullah Oud-president Saleh heeft nog niet gereageerd. Saleh, die na een lange machtsstrijd in februari de macht afstond, wil via zijn familie greep op het land houden. (Reuters, AFP)

Vijftien doden bij aanval op kerk Nigeria

Abidjan. Bij een aanval op een kerk in de Centraal-Nigeriaanse stad Okene zijn gisteravond ten minste vijftien doden gevallen. Gewapende mannen bestormden de kerk in de staat Kogi en openden het vuur op gelovigen tijdens de dienst. Vermoed wordt dat Boko Haram achter de aanval zit, maar het geweld van deze islamitische terreurgroep blijft doorgaans beperkt tot de noordelijke helft van Nigeria. (Reuters, BBC)

Betogers voorkomen amputatie in N-Mali

Bamako. Honderden demonstranten hebben voorkomen dat een radicaal islamitische groep de hand van een dief afhakte in het noorden van Mali. Een radiopresentator riep de inwoners van de stad Gao op om te protesteren tegen de lijfstraf. Gao is in handen van de rebellengroep MUJWA, die banden heeft met Al-Qaeda. De lijfstraf zou nu uitgesteld zijn, en de radiopresentator ligt in het ziekenhuis nadat hij door rebellen in elkaar is geslagen. (AFP, Reuters)

Vietnam doneert rijst aan Noord-Korea

Hanoi. Vietnam gaat 5.000 ton rijst sturen naar Noord-Korea, dat te kampen heeft met zware overstromingen. Dat beloofde president Truong Tan Sang volgens Vietnamese staatsmedia op een ontmoeting in Hanoi met Kim Yong-nam, de tweede man van Noord-Korea. Bij overstromingen in het zeer gesloten land zijn sinds eind juni zeker 169 mensen omgekomen. Zo’n 212.000 mensen zijn dakloos geworden. Vietnam is de laatste decennia van rijstimporteur uitgegroeid tot ’s werelds tweede rijstexporteur. (AP)