Kortkolom binnenland

Voorarrest Badr Hari drie maanden verlengd

Rotterdam. Vechtsporter Badr Hari mag nog zeker negentig dagen worden vastgehouden. Dat heeft de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank vanmorgen bepaald. Het bezwaarschrift tegen de beperkingen die de 27-jarige kickbokser zijn opgelegd, is ongegrond verklaard. Hari werd twee weken geleden gearresteerd, nadat hij zich zelf bij de politie had gemeld. Hij wordt verdacht van mishandeling van twee zakenmannen. Hari zit in beperking: hij mag met niemand praten, behalve met zijn advocaat. (NRC)

Rechter schort schieten op damherten op

Amsterdam. Het afschieten van damherten rond de Amsterdamse Waterleidingduinen en Zuid-Kennemerland is niet toegestaan. Dat heeft de rechtbank in Haarlem gisteren bepaald. Het provinciebestuur had het afschieten wel toegestaan, vanwege de toegenomen schade die de dieren aanrichten aan gewassen en het aantal aanrijdingen met damherten. De bestuursrechter oordeelde echter dat de provincie die toestemming niet goed heeft gemotiveerd, omdat niet duidelijk is of andere maatregelen genoeg effect hebben. Verder hebben Gedeputeerde Staten de schade die de herten aanrichten onvoldoende gespecificeerd. (Novum)

Deel gemeentehuis van Waalre gesloopt

Waalre. De gemeente Waalre heeft een sloopvergunning aangevraagd voor een deel van het gemeentehuis. Het gaat om een deel dat een rijksmonumentale status heeft. De sloop is nodig om mogelijke instorting te voorkomen, liet de gemeente gisteren weten. Het gemeentehuis werd bijna drie weken geleden in de as gelegd na een aanslag met twee auto’s. De daders zijn nog spoorloos. Ook een motief is nog niet bekend. Het gemeentebestuur beslist in het najaar of en hoe het gemeentehuis wordt herbouwd. (Novum)