Kijktips

Picture dated on March 10, 1952 of Cuban dictator Fulgencio Batista in Havana. Batista organized a military coup (the 'sergeants' revolt') in 1933, consolidated his power, and became president (1940-1944). In 1952, he overthrew President Prio Socorras and ruled as dictator until his overthrow by Fidel Castro in January 1959. Next January 1, 2009 marks the 50th anniversary of the Cuban Revolution. AFP PHOTO AFP

Film

As Good As It Gets (James L. Brooks, 1997, VS).

Jack Nicholson als racist, homohater, seksist, hypochonder: het zijn de voornaamste karaktereigenschappen van Melvin Udall, de iedereen beledigende hoofdpersoon in deze film. En hij heeft ook nog een handvol dwangneuroses. Udall krijgt te maken met een homoseksuele kunstschilder en een alleenstaande moeder die werkt in een diner. Zij: „Toen ik je voor het eerst zag, toen je voor het eerst langskwam om te ontbijten, vond ik je wel knap. Totdat je je mond opentrok.” Hun lot wordt verbonden door het keffertje Verdell die ieders hart doet smelten.RTL7, 20.30-23.20u.

Informatief

Mafia-Paradies – Kuba vor der Revolution.

Voor de communistische machtovername werd Cuba geregeerd door dictator generaal Fulgencio Batista y Zaldivar en de Amerikaanse maffia. Batista – in 1952 via een coup met hulp van de CIA in het zadel gekomen – en zijn onfrisse partners maakten van het Caraïbische eiland een staat die bekend stond als ‘het bordeel van Amerika’. Deze film gaat over die tijd dat de maffiaclans er op een haar na in waren geslaagd om een eigen staat te vestigen en hoe zij er na de revolutie door Fidel, Che en hun kompanen weer uit werden geschopt. Arte, 21.40-22.35u.

Amusement

I Love Périgord.

Komedie van Charles Nemes uit 2011. Ludivine (Lizzie Brocheré) heeft zich in Londen verloofd met Darren (Charlie Anson). Om dat te vieren bezoekt het paar de Périgord, haar geboortestreek. Kan Darren de streek leren kennen en kennismaken met zijn schoonouders. Dat verloopt echter anders dan voorzien: Darren wordt niet alleen slachtoffer van de wrok die sommige Fransen bevangt als ze geconfronteerd worden met de vroegere Britse veroveraars, maar ook van schoonvader Bernard le Coq, voor wie geen enkele man goed genoeg is voor zijn dochter. Laat stáán een aartsvijand. TV5, 21.00-22.35u.