Kan de regering op Curaçao wéér gaan?

Nederland wil Curaçao dwingen te bezuinigen. Maar dat wordt moeilijk als politici op het eiland het nergens over eens zijn. Hoe moet het nu verder?

Curaçao moet bezuinigen. Maar de regering heeft beloofd het onderwijs voor iedereen gratis te maken. Foto Meridith Kohut

Zelfs over het ontbinden van de regering kunnen ze het op Curaçao niet eens worden. Het kabinet is al demissionair, maar dat is niet genoeg. Daarom willen parlementariërs vandaag met een motie van wantrouwen tegen alle ministers het demissionaire kabinet per direct naar huis sturen. Een interim-regering zou het eiland dan moeten leiden tot aan de verkiezingen, die gepland staan op 19 oktober.

„We kunnen deze schoften niet langer het land laten besturen”, zegt oppositieleider Emily de Jongh-Elhage, van de PAR, in haar knalgeel geschilderde partijkantoor. „Ze begonnen 22 maanden geleden in een nieuw land, met een uitstekende uitgangspositie. Na wat ze in die periode aan financiële en morele schade hebben aangericht, is het onverantwoord ze nog langer te laten zitten. Deze corrupte bende is tot alles in staat”, zegt ze over de coalitie onder leiding van premier Gerrit Schotte. Vanaf zijn aantreden zijn er vragen over zijn financiële wandel en speculaties over banden met de maffia. Ook aan de integriteit van een aantal van zijn ministers wordt getwijfeld.

Vrijdag diende Gerrit Schotte het ontslag in van zijn kabinet en ontbond in één adem ook de Staten, het 21-koppige parlement van Curaçao (145.000 inwoners op 444 vierkante kilometer, 2,8 keer de oppervlakte van Texel). Zonder dat met diezelfde Staten te overleggen. Op die manier dwarsboomde de premier handig een plannetje van de oppositie om zonder verkiezingen een nieuwe regering te vormen.

Praktisch is het sowieso de vraag hoe de verkiezingen over twee maanden georganiseerd gaan worden. Het waarnemend hoofd van het stembureau is door deze regering weggestuurd en niet vervangen.

Vorige week trokken twee leden van de coalitie hun steun aan het kabinet in. Daarmee verloor Schotte zijn minimale meerderheid van elf zetels en kon de oppositie met de overlopers een blok vormen. Naast de traditionele regeringspartij PAR bestaat die nu uit vijf eenmansfracties.

Volgens De Jongh-Elhage is het begrotingstekort sinds ingrijpen van Nederland vorige maand alweer dramatisch opgelopen. „En we kunnen ze niet vertrouwen met de organisatie van de verkiezingen.” De woorden fraude en manipulatie gonzen over het eiland.

Het plan van de oppositie om een motie van wantrouwen in te dienen tegen alle ministers is slecht gevallen bij de zittende coalitie. „Het is een verkapte staatsgreep”, zegt Amerigo Thodé. Hij is de fractievoorzitter van de MFK-partij van Schotte. „De regering is al demissionair, die kan niet nog een keer ontslagen worden.”

Thodé kan zich er, staand voor het hoofdkwartier van zijn partij, hevig over opwinden. „Het is tegen alle regels.” Uit een map papieren vist hij een vel met aangestreepte passages over wanneer een motie van wantrouwen kan worden ingediend. „Alleen tegen de minister met wie de Staten in debat zijn.”

Vandaag komen de Staten na reces voor het eerst weer bijeen. De curatele waaronder de Rijksministerraad het eiland vorige maand plaatste, was geen aanleiding de vakantie te onderbreken en staat ook nu niet op de agenda. Net zomin als de politieke impasse. Het debat gaat over de veiligheidsdienst van Curaçao. Die speelde een discutabele rol in de screening van de huidige ministersploeg. Volgens zijn politieke tegenstanders weerhield Schotte de dienst van ervan gedegen onderzoek te doen. Daardoor konden niet-integere bewindspersonen aan de macht komen. Volgens de regering spanden medewerkers van de dienst samen met de oude machthebbers in een poging de regering te wippen.

Zo is het de afgelopen 22 maanden gegaan, zegt Thodé. Iedereen met gevestigde belangen op Curaçao heeft de regering dwarsgezeten. Ambtenaren die nog onder de PAR waren aangesteld zijn een luis in de pels van de regering. Ook medisch specialisten en juristen hebben alles gedaan om haar te dwarsbomen, zegt Thodé. En wat te denken van het „onterechte” ingrijpen van Nederland. „Het eerste kabinet-Schotte is kapot gemaakt door de elite. Maar we hebben nog niet verloren.”

    • Emilie van Outeren