Kamer wil voetbalwet aanscherpen na rellen van afgelopen weekend

De Tweede Kamer wil de voetbalwet aanscherpen om relschoppers harder aan te kunnen pakken. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat het afgelopen moet zijn met “onzinnige rellen”, zoals die afgelopen weekend plaatsvonden in Deventer en Breda. Dat meldt het Nederlands Dagblad vanochtend.

Supporters van de Bulgaarse voetbalclub Plovdiv op de trappen van het Focus Filmtheater aan de Korenmarkt, waar Plovdiv die avond tegen Vitesse speelde in de voorronde van de Europa League. Foto Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

De Tweede Kamer wil de voetbalwet aanscherpen om relschoppers harder aan te kunnen pakken. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert vindt dat het afgelopen moet zijn met “onzinnige rellen”, zoals die afgelopen weekend plaatsvonden in Deventer en Breda. Dat meldt het Nederlands Dagblad vanochtend.

Volgens Hennis-Plasschaert wordt het voetbalplezier nu ondermijnd door de rellen. CDA, PVV en PvdA steunen het pleidooi om de relschoppers harder aan te pakken. Volgens de partijen zou dat kunnen door een uitbreiding van gebieds- en stadionverboden en hogere boetes en straffen.

Nog voor het voetbalseizoen officieel is begonnen vonden voetbalrellen plaats. In Deventer kwam het zaterdagavond tot een confrontatie tussen Go Ahead Eagles-fans en fans van de Engelse club Blackburn Rovers. Ook in Breda was het zaterdagavond raak. Daar gingen supporters van NAC en MVV met elkaar op de vuist.

Voetbalwet ingevoerd voor meer effectieve aanpak hooligans

Om hooligans eenvoudiger te kunnen oppakken en berechten, voerde demissionair minister Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) in 2010 de zogenoemde Voetbalwet in. Hij riep gemeenten op hooligans daarmee harder aan te pakken. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan legde vorig jaar tien Ajax-supporters een gebiedsverbod op. Ze mochten zich in delen van de stad met hooguit drie mensen ophouden.

In januari riep de Tweede Kamer ook al op tot het aanscherpen van de voetbalwet. De Kamer vond toen dat er strengere sancties moesten komen op het negeren van een stadionverbod. Stadionverboden die door de overheid worden opgelegd zouden niet maximaal drie maanden moeten duren, maar één jaar. Ook zou het verbod niet beperkt moeten blijven tot één stadion of één gemeente maar voor alle stadions moeten gelden.