Hockeysters zonder schade naar halve finale

Zonder een wedstrijd te verliezen, hebben de Nederlandse hockeysters de laatste vier op het olympisch toernooi bereikt.

Rotterdam. De Nederlandse hockeysters hebben ook hun laatste groepswedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. Door de 2-1 zege op de Britten zijn ze nu groepswinnaar, nadat beide ploegen zich eerder al geplaatst hadden.

De wedstrijd begon nog goed voor de eilandbewoners. De Nederlandse Sophie Polkamp kreeg de bal hard tegen haar been gespeeld, wat resulteerde in een strafcorner. Crista Cullen schoof de bal daarop strak in de hoek. De ploegen gingen met een 1-0 stand de kleedkamer in.

Nederland kwam na de rust ietsje meer op gang en maakte op zijn beurt ook via strafcorner gelijk. Maartje Paumen pushte de bal naar de naast het doel staande Naomi van As, die de bal er simpel in wist te tikken.

Nog geen tien minuten later zorgde Kitty van Male voor een Nederlandse voorsprong. Kelly Jonker schoot van binnen de cirkel, waarop de bal er leek in te gaan. Van Male zette er voor de zekerheid toch haar stick tegen aan en kwam zo met naam en toenaam op het scorebord te staan. De overwinning kwam daarna niet meer in gevaar.

Nederland speelt in de halve finales waarschijnlijk tegen Nieuw-Zeeland. De winnaar van de wedstrijd tussen Argentinië en Australië, beide nog op negen punten, wordt de winnaar van de andere groep en ontloopt zo Nederland. De twee landen troffen elkaar gisteravond laat. De uitslag van de wedstrijd was pas na het sluiten van deze krant bekend. NRC