Groot alarm geslagen om giftige alg in Zeeuws plaatsje Ouwerkerk

De Veiligheidsregio Zeeland heeft vanmiddag groot alarm geslagen omdat een giftige alg is gevonden in een kreek in het plaatsje Ouwerkerk. Voorlopig mag niemand in het water bij Ouwerkerk zwemmen.

In het Zeeuwse plaatsje Ouwerkerk is een giftige alg aangetroffen. Foto Google Maps

De Veiligheidsregio Zeeland heeft vanmiddag alarm geslagen omdat een giftige alg is gevonden in een kreek in het plaatsje Ouwerkerk. Voorlopig mag niemand in het water bij Ouwerkerk zwemmen.

Vorige week is er in Ouwerkerk een hond overleden die in de kreek had gezwommen. In zijn maag werd de giftige alg aangetroffen. De lokale autoriteiten, die rond twaalf uur vanmiddag een alarm voor een zogeheten Grip 3-rampenscenarion deden uitgaan, gaan de kreek nu verder onderzoeken. De Veiligheidsregio was aan het begin van de middag nog in overleg over de situatie in Ouwerkerk.

Twitter avatar VRZ Veiligheidsregio ZLD #GRIP3 #Ouwerkerk: Overleg zojuist afgerond. Zijn nu bericht aan het voorbereiden. Nadere info volgt z.s.m.

Rondom de kreek waren zo’n anderhalf uur na het alarm nog geen bijzondere maatregelen genomen, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant. Het gebied was niet afgezet en er zijn geen hulpdiensten aanwezig. Waterleidingbedrijf Evides heeft laten weten dat er niets mis is met de drinkwaterkwaliteit op Schouwen-Duiveland.

Twitter avatar VRZ Veiligheidsregio ZLD #GRIP3 richt zich op waterconditie kreek #Ouwerkerk. #GRIP3 is ingesteld om snel mensen in dienst te krijgen voor overleg en coordinatie.

Onderzoek naar gevaar van giftige alg

Waterschap Scheldestromen, waar de kreek bij Ouwerkerk onder valt, maakte gisteren bekend dat in het oostelijke deel van de Ouwerkerkse Kreek een giftige alg (een dinoflagellaat) is aangetroffen. Op dit moment wordt volgens het waterschap onderzocht hoe giftig de alg is. Vorige week zijn monsters in de kreek genomen.

Mens en dier wordt geadviseerd contact met het water in de kreek te mijden. Vooral inname van het water zou een risico vormen. Het waterschap plaatste naar aanleiding van het overlijden van de hond vorige week al waarschuwingsborden bij de kreek. Ook werd nabijgelegen recreatiebedrijven geadviseerd hun gasten op het mogelijke gevaar van het water te wijzen.

    • Pim van den Dool