Atletiekfinales: gouden medaille op 1500 meter voor Algerije

Makhloufi op de finishlijn. Foto Reuters / Dylan Martinez

Taoufik Makhloufi heeft de olympische finale op de 1500 meter gewonnen. De Algerijn snelde vanavond in het olympisch stadion naar een tijd van 3.34,08. Hij bleef de Amerikaan Leonel Manzano (3.34,79) en de Marokkaan Abdalaati Iguider (3.35,13) voor.

Met nog driehonderd meter te gaan liep de 24-jarige Makhloufi bij zijn concurrenten weg. Manzano en Iguider kwamen te laat om hem van goud af te houden.
Het had niet veel gescheeld of Makhloufi had vanavond niet aan de start gestaan. De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) wilde hem naar huis sturen vanwege zijn matige inspanningen op de 800 meter, maar kwam op dat besluit terug.

Makhloufi moest op die afstand van start gaan omdat zijn land hem niet tijdig had uitgeschreven. Hij wilde zich evenwel sparen voor de 1500 en besloot na honderd meter uit te stappen, tot onvrede van de IAAF.

De gouden 1500 meter van Makhloufi

Australische Pearson wint 100 meter horden

De olympische finale op de 100 meter horden bij de vrouwen werd vanavond gewonnen door Sally Pearson. De Australische klopte in de finale drie Amerikaanse loopsters. Ze liep een olympisch record van 12,35 seconden. Dawn Harper pakte in 12,37 zilver, voor landgenoten Kellie Wells (12,48) en Lolo Jones (12,58).

De 25-jarige Pearson eindigde vier jaar geleden in Beijing nog als tweede. Omdat ze vorig jaar beslag legde op de wereldtitel gold ze als een van de grote favorieten.

Vreugde bij Pearson na winst

Russisch succes bij hoogspringen

Bij het hoogspringen was er Russisch succes. Europees kampioen Ivan Ukhov won goud met een sprong van 2,38 meter. De Amerikaan Erik Kynard werd tweede met 2,33, voor Mutaz Essa Barshim uit Qatar (2,29).

Cadée tiende in finale discuswerpen

Bij het discuswerpen was het goud er met 68,27 voor de Duitser Robert Harting. Hij hield de Iraniër Ehsan Hadadi (68,18) en de Est Gerd Kanter (68,03) achter zich. De Nederlandse discuswerper Eric Cadée eindigde als tiende. De 28-jarige atleet uit Den Bosch kwam in zijn derde poging tot een afstand van 62,78 meter. Alleen de beste acht mochten de schijf zes keer werpen.

Cadée in actie

Lathouwers niet naar finale op 800 meter

Atleet Robert Lathouwers wist zich niet te plaatsen voor de olympische finale op de 800 meter. De 29-jarige Nederlander kwam dinsdag in zijn halve finale niet verder dan de vijfde plaats in 1.45,85 minuten. Alleen de beste twee van de drie halve finales en de twee snelste verliezers plaatsten zich voor de eindstrijd.

Lathouwers maakte geen moment aanspraak op een plek in de finale. Hij liep lange tijd achteraan, boekte met een versnelling nog wel terreinwinst, maar bleef ver verwijderd van een goede klassering.

    • Lex Boon