Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Fotofinish bij keirin-finale. Mulder pakt één van de twee bronzen medailles

Blijkbaar waren ze op voorraad: één bronzen medaille voor Teun Mulder en één voor Simon van Velthooven. Foto AFP / Leon Neal

Baanwielrenner Teun Mulder heeft een bronzen medaille bemachtigd op het onderdeel keirin. Mulder kwam gelijktijdig met de Nieuw-Zeelander Simon van Velthooven over de finish. De jury besloot na lang bestuderen van de beelden dat er twee medailles werden uitgereikt. De Brit Chris Hoy won goud, voor de Duitser Maximilian Levy.

De 36-jarige Hoy was vier jaar geleden in Beijing al de beste op de keirin. Het is in totaal zijn zesde olympische titel. In Londen legde hij al beslag op goud op de teamsprint.

Mulder leek in de finale wat ingesloten te zitten, maar in de laatste meters schoof hij in het spoor van Hoy en Levy naar de derde plaats. Van Velthooven ging aan de buitenkant echter gelijk op. Het was lang onduidelijk wie van beiden de plak zou krijgen. De jury kon geen uitsluitsel geven en huldigde uiteindelijk beide renners. Mulder barstte in tranen uit na de beslissing van de jury.

De 31-jarige Mulder was in 2005 wereldkampioen op de keirin. Hij liet het sprintonderdeel in Londen schieten om zich volledig op de keirin te richten.

NRC-redacteur Thijs Zonneveld:

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Zie nu de kamikazeoefening van Epke terug. Als hij een wielrenner was dan zou je zeggen: ‘Balls so big he can’t sit on his saddle.’
Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Zelfde geldt voor Teun Mulders manoeuvre in de laatste bocht van de keirin. #bigballs