Festivals en hun veiligheid

In het Belgische Hasselt zijn zondag de slachtoffers herdacht van het noodweer dat het festival Pukkelpop een jaar geleden trof. Daarbij vielen vijf doden en tientallen gewonden. Het was een bizar toeval dat één dag eerder, in het Overijsselse dorp Steenwijkerwold, het Dicky Woodstock Festival onverhoeds werd geteisterd door hagel, storm, regen en onweer. Het gevolg ditmaal: dertien gewonden die naar het ziekenhuis moesten.

De gemeente Steenwijkerland heeft laten weten dat ze geen nader onderzoek zal instellen naar de gebeurtenis op het festivalterrein. Ze meent dat de organisatie aan de veiligheidsvoorschriften heeft voldaan en dat de tent die instortte, aan de eisen voldeed. Over de oorzaak bestaat geen twijfel: het extreme noodweer. Nu waren er in de tent op het moment dat die het begaf maar 150 bezoekers. Even later zouden het er enkele duizenden zijn geweest, als de band Rowwen Hèze zijn optreden had kunnen beginnen. Het ligt voor de hand dat de gevolgen dan veel ernstiger zouden zijn geweest. Of de gemeente ook dan de zaak voor gesloten had verklaard?

Honderd procent veiligheid op festivals valt niet te garanderen. Dat moeten bezoekers zich altijd bewust zijn. Ook de tienduizenden liefhebbers die zaterdag naar het popfestival Dutch Valley in Velsen gaan of een week later naar Lowlands in Biddinghuizen.

Toch leert de les van Pukkelpop, waarvan de volgende editie over tien dagen begint, dat verbetering mogelijk is. De organisatoren daar hebben hun noodscenario’s aangescherpt, hun communicatiekanalen uitgebreid en zullen permanent contact houden met een weerinstituut. Festivals en hun bezoekers hebben er eenvoudig rekening mee te houden dat ze op de meest onverwachte momenten door noodweer kunnen worden getroffen. En dus moeten ze daarop voorbereid zijn.

Opmerkelijk is de reactie van de brancheorganisatie voor tentenverhuurbedrijven, TVD. Een klein jaar geleden, na de ramp bij Pukkelpop, pleitte die voor duidelijke richtlijnen op het gebied van veiligheid. Ze heeft nu opnieuw aangedrongen op verplichte normen waarvan gemeenten als vergunningverleners moeten uitgaan. Er is wel een Europese richtlijn voor de constructie van tenten, maar die wordt niet altijd nageleefd. Steviger en veiliger evenementen-tenten zijn namelijk ook een kwestie van geld. Maar al zijn risico’s nimmer volledig uit te sluiten, het laatste waarop festivals moeten bezuinigen is veiligheid.