Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Epke Zonderland wint ‘mooiste medaille ooit’ op fenomenale wijze

Netherlands' Epke Zonderland celebrates winning a gold medal in the men's gymnastics horizontal bar victory ceremony in the North Greenwich Arena during the London 2012 Olympic Games August 7, 2012. REUTERS/Brian Snyder (BRITAIN - Tags: SPORT GYMNASTICS OLYMPICS)
Netherlands' Epke Zonderland celebrates winning a gold medal in the men's gymnastics horizontal bar victory ceremony in the North Greenwich Arena during the London 2012 Olympic Games August 7, 2012. REUTERS/Brian Snyder (BRITAIN - Tags: SPORT GYMNASTICS OLYMPICS) Foto Reuters / Brian Snyder

Epke Zonderland heeft op fenomenale wijze het goud veroverd in de olympische rekstokfinale in Londen. Met een uitzonderlijke oefening behaalde hij een score van 16.533 punten. De Duitser Fabian Hambuchen werd tweede (16.400) en de Chinees Kai Zou (16.366) eindigde derde.

Het is de eerste keer dat een Nederlandse turner op een individueel onderdeel goud pakt tijdens de Olympische Spelen.

Volgens Zonderland is het zijn ‘mooiste medaille ooit’, zo zei hij na afloop tegen de NOS.

“Alles viel op dit moment op de juiste plaats. De vluchtelementen gingen goed, maar ook maar net.”

Zonderland leek koel te blijven terwijl concurrenten voor hem de ene na de andere hoge score neerzetten, maar dat was slechts schijn. “Ik was behoorlijk zenuwachtig”, gaf hij toe. “Gisteren nog niet, maar ik kwam net die zaal binnen en begon te trillen. Gelukkig kon ik het goed onder controle houden.”

Terwijl iedereen jubelde over zijn oefening met driedubbel vluchtelement, bleef Zonderland zelf kritisch.

“Het liep niet heel soepeltjes, maar dat maakt niet uit. Zo’n moeilijke oefening gewoon doorturnen is al heel wat. Ik was nog helemaal niet met mijn score bezig.”

De 26-jarige Zonderland, Europees kampioen en tweevoudig winnaar van het zilver op de WK, koos vandaag in de North Greenwich Arena voor een rekoefening met een extreem hoge uitgangswaarde van 7,9. Zonderland combineerde in zijn oefening de Cassina, de Kovacs en de Kolman, drie zwaai-elementen met allerlei draaiingen. Zonderland is de eerste turner die zich aan deze triple waagt. Het levert een bonusscore van 0,4 punten op.

‘Epke wilde iets nieuws laten zien om zich te onderscheiden’

Zonderland was niet bang dat hij te veel risico zou nemen vandaag, zo zei de ‘Flying Dutchman’ vlak voor de Spelen in NRC Handelsblad:

“Ik heb die elementen al zo vaak gedaan, zowel afzonderlijk als in combinatie met twee sprongen. Het kost me niet extreem veel moeite er drie achter elkaar te doen. En ik ben al vanaf februari aan het trainen op die serie. Het zal wel moeten. Wil ik me onderscheiden in Londen, dan zal ik iets nieuws moeten laten zien.”

Zonderland eindigde in de kwalificatie als eerste met 15.966.