DSM schrapt duizend banen na winstdaling

Chemie- en voedselconcern DSM uit Heerlen schrapt duizend banen, waarvan circa vierhonderd in Nederland. Het bedrijf reorganiseert na een forse winstdaling in het tweede kwartaal. Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma voert als belangrijkste reden voor de sanering de „toenemende economische onzekerheid, vooral in Europa” aan. De sanering moet vanaf 2014 de winstgevendheid met 150 miljoen per jaar opvoeren.

Uit de vanochtend gepubliceerde kwartaalcijfers blijkt dat DSM last heeft van de recessie in Europa, tragere groei in China en hogere grondstofprijzen. Het concern zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 90 procent inzakken tot 41 miljoen euro, bij een gelijkblijvende omzet van bijna 2,3 miljard euro. De grootste tegenvaller zat bij de kunststoffendivisie, die onder meer de auto- en textielindustrie bedient.

De topman uitte in de toelichting op de kwartaalcijfers kritiek op de politieke leiders in Europa. De economische onzekerheid waarmee DSM kampt wordt volgens Sijbesma onder meer veroorzaakt door „Europa’s onvermogen om een effectieve en structurele oplossing te vinden voor de financiële problemen in de eurozone”.

Na Philips, KPN en Rabobank is DSM de volgende Nederlandse multinational die een grote ontslagronde aankondigt. Alle afdelingen van het bedrijf worden bij de inkrimping getroffen. Bij DSM werken op dit moment ruim 22.200 mensen, van wie 6.200 in Nederland.

In de recente crisiskwartalen was DSM vaak een positieve uitschieter tussen bedrijven die slechte resultaten boekten. 2011 was een uitzonderlijk goed jaar voor het concern dat zich in de afgelopen jaren ontwikkelde tot een divers en internationaal operend chemie- en biotechnologiebedrijf. Door het brede productenaanbod (vitamines, kunststofvezels, verf) en zijn aanwezigheid op verschillende continenten is DSM minder gevoelig geworden voor conjunctuurschommelingen.

DSM heeft last van crisis: pagina 25