DSM gaat duizend banen schrappen – lagere winst in tweede kwartaal

DSM gaat duizenden banen schrappen om zijn winstgevendheid in de toekomst te behouden. In Nederland zullen 400 arbeidsplekken sneuvelen. Het chemieconcern heeft in het tweede kwartaal zijn winst zien dalen. Toch noemt DSM de vandaag gepresenteerde cijfers robuust, gezien de moeilijke economische omstandigheden.

Het hoofdkantoor van DSM in Heerlen. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

DSM gaat duizenden banen schrappen om zijn winstgevendheid in de toekomst te behouden. In Nederland zullen 400 banen sneuvelen. Het chemieconcern zag zijn winst in het tweede kwartaal dalen. Toch noemt DSM de vandaag gepresenteerde cijfers robuust, gezien de moeilijke economische omstandigheden.

De nettowinst van DSM daalde van 392 miljoen euro het tweede kwartaal vorig jaar naar 41 miljoen euro nu. Het grote verschil werd onder meer veroorzaakt door 73 miljoen euro aan herstructureringskosten. Bovendien was de winst een jaar eerder hoger door een eenmalige boekwinst. Maar ook zonder deze bijzondere posten daalde de winst nog altijd met 31 procent tot 114 miljoen euro.

Winstdaling op conto van kunststoffendivisie

Toch schrikt NRC-redacteur Philip de Witt Wijnen niet van deze cijfers. Hij zegt:

“De winstdaling is vooral een gevolg van een grote daling in de kunststoffendivisie. Maar het is niet zo dat die het nu erg slecht doet. Die deed het vorig jaar exceptioneel goed.”

Het operationele resultaat van DSM daalde in het tweede kwartaal van dit jaar met veertien procent tot 290 miljoen euro. De omzet kwam nipt hoger uit op 2,268 miljard euro. Op autonome basis kromp de omzet met drie procent.

‘Er komen aan de onderkant ook wel weer banen bij’

DSM wil de winstgevendheid opkrikken door een grootschalige herstructurering door te voeren. Hierdoor moet de winst jaarlijks met 150 miljoen euro verbeteren. Dat gaat wereldwijd dus wel ten koste van duizend arbeidsplaatsen.

De reorganisatie kost eenmalig 125 miljoen euro. Dat komt bovenop de 25 tot 30 miljoen euro aan reorganisatiekosten die eind vorig jaar waren aangekondigd bij DSM Resins. Daarbij zouden ook al tweehonderd banen verdwijnen, waarvan 130 in Nederland. Bij DSM werken ruim 22.600 mensen, van wie 6.100 in Nederland.

Ook van dit banenverlies is De Witt-Wijnen echter niet buitengewoon geschrokken:

“Natuurlijk is het heel vervelend dat die banen verloren gaan, maar DSM is juist ook een bedrijf dat veel investeert. Aan de onderkant zullen er daardoor ook vast wel weer de nodige banen bijkomen.”

    • Niels Posthumus