Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Drie jaar cel geëist tegen leden Pussy Riot voor ‘concert’ in Russische kerk

Het ‘concert’ van de Pussy Riots in de Russische kathedraal. Foto AP / Sergey Ponomarev

Aanklagers in Rusland hebben vanochtend drie jaar gevangenisstraf geëist tegen de leden van de punkband Pussy Riot. De vrouwen hebben volgens de Russische justitie de gevoelens van gelovigen ernstig gekwetst.

De jonge punkvrouwen, Nadezjda Tolonnikova en Maria Aljogina, werden in maart gearresteerd voor het spontane concert dat ze op 21 februari in de Christus Verlosserskathedraal gaven. Die dag sprongen ze met twee van hun bandleden ineens het altaar op om zingend te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch Orthodoxe kerk en het autoritaire regime in hun land. Ze riepen de maagd Maria op Poetin te verdrijven, scholden op de FSB en op seksistische mannen.

Omdat de gevangen Pussy Riot moeders van kleine kinderen zijn, hebben de aanklagers niet de zeven jaar cel geëist die de vrouwen maximaal hadden kunnen krijgen.

Bekijk hieronder een compilatie met beelden van het ‘concert’ van Pussy Riot in de kerk:

http://www.youtube.com/watch?v=VtYw-d1CSxQ

‘Pussy Riot uitgegroeid tot gezicht Russische protestbeweging’

Het proces tegen de punkband heeft internationaal veel aandacht gekregen. Volgens sommigen is de vervolging van de band ingegeven door Poetin, die hun actie op televisie scherp eerder scherp veroordeelde. Vorige week zei hij tijdens een bezoek in Londen echter dat de Pussy Riots niet te streng moeten worden gestraft. Wel zei hij dat de band “niets goeds” heeft gedaan.

Vorige maand verlengde de rechter het voorarrest van de Pussy Riots al tot “ergens in volgend jaar”. Vooral die maatregel toonde aan hoe zeer Poetin het meent met het aanpakken van de protestbeweging die sinds december is opgestaan en hem steeds meer kopzorgen bezorgt, schreef onze buitenlandredacteur Chris Hensen onlangs in NRC Handelsblad:

“Pussy Riot is, mede door hun vervolging, uitgegroeid tot een van dé gezichten van de beweging. De beweging vormt de belangrijkste bedreiging voor Poetins huidige machtsbasis. Achteraf gezien vormt hun arrestatie de ommekeer in Poetins tolerantie van de protestbeweging, Ruslands nieuwe kwaad volgens Poetin. Gedurende twee maanden na de parlementsverkiezingen liet Poetin de beweging in feite haar gang gaan. Maar daarna bleek hij er genoeg van te hebben. Poetins partij lanceerde een wet die het de facto onmogelijk maakt te protesteren. Kort daarop volgde een wet die ngo’s die geld uit het buitenland krijgen als „buitenlandse agenten” bestempelt, spionnen in de Russische context. De arrestatie van de leden van Pussy Riot was de openingszet.”

Poetin heeft met Pussy Riot een zondebok gezocht die door het publiek eveneens zou worden gehaat. Maar die tactiek is mislukt, aldus Hensen:

“In februari, ten tijde van de arrestaties, was Pussy Riot zeer onpopulair. Ze waren te radicaal. De kerk geniet veel aanzien bij Russen. Nu echter, mede door de vervolging en internet, is vrijwel iedere Rus op de hoogte van de Pussy Riot-zaak. En ze lijken Poetins strategie te doorzien. Volgens onderzoekscentrum Levada is 50 procent van de Russen tegen de vervolging van de drie.”