De Sinaï is ook een zorgenkindje

Extremisten hebben zondag zeker zestien Egyptische grensbewakers bij de Gazastrook gedood. Ze wilden Israël binnendringen.

Een aanslag op Egyptische grensbewakers in de Egyptische Sinaï-woestijn heeft de verhoudingen tussen Israël en de Hamas-regering in Gaza op scherp gezet. Zeker zestien bewakers werden zondag laat in de avond gedood, zeven anderen raakten gewond bij Rafah, op de grens met de Palestijnse Gazastrook. De aanvallers zijn volgens Egypte en Israël islamitische militanten uit Gaza en de Sinaï. Volgens Israëlische media zijn de daders gelieerd aan Al-Qaeda. Op dergelijke aanvallen volgt steevast Israëlische vergelding.

Na de aanslag stalen de daders twee legervoertuigen waarmee ze probeerden Israël binnen te dringen. Eén voertuig explodeerde op de grens, het andere werd gebombardeerd door de Israëlische luchtmacht. Acht infiltranten zouden zijn gedood.

De Egyptische Moslimbroederschap beschuldigde gisteren de Israëlische inlichtingendienst ervan achter de aanslag te zitten, om zo de Egyptische president Mohammed Morsi te dwarsbomen. Israël wijst die beschuldiging fel af. Volgens een bron bij het Israëlische leger had Israël wel aanwijzingen voor de aanval en kon het snel reageren. Omdat Israël ook informatie zou hebben dat er aanvallen op Israëlische toeristen in de Sinaï werden beraamd, „onder andere door terreurgroepen uit Gaza”, had Israël donderdag al zijn burgers opgeroepen de Sinaï te verlaten. De Sinaï was ooit een populaire Israëlische vakantiebestemming.

Hamas heeft de aanslag op de Egyptenaren veroordeeld. Volgens Hamas is er geen bewijs dat de daders uit Gaza afkomstig zijn. Wel heeft het onmiddellijk de grenspost tussen Egypte en Gaza gesloten, net als de tunnels waardoor behalve goederen ook over en weer wapens en militanten worden gesmokkeld. Hamas wil geen confrontatie met Israël, uit angst dat zijn regering door Israëlische aanvallen macht en populariteit verliest. Maar Hamas slaagt er niet in greep te krijgen op jihadistische groepen in zijn gebied.

Voor Israël is de aanval een pijnlijke herinnering aan de penibele situatie aan zijn zuidgrens, nu door de burgeroorlog in Syrië ook onrust aan zijn noordgrens dreigt. Minister van Defensie Ehud Barak riep Egypte op „krachtiger te handelen om terreur in de Sinaï te voorkomen”.

De Sinaï, verwaarloosd door de Egyptische regering, was al jaren een bolwerk van extremisten en criminelen, merendeels leden van bedoeïenenstammen. Sinds de val van president Hosni Mubarak, anderhalf jaar geleden, zijn chaos en wetteloosheid nog groter geworden. Het afgelopen jaar werd Israël driemaal aangevallen vanaf de grens met Egypte. Behalve aanvallers staken er het afgelopen jaar ook duizenden Afrikanen de grens met Israël over. Israël bouwt nu aan een groot hek.

De nieuwe Egyptische president, Moslimbroeder Mohammed Morsi heeft beloofd dat leger en politie de controle over het gebied zullen herstellen. Maar wegens de demilitarisering van de Sinaï in het kader van de Israëlisch-Egyptische vrede is het leger er slechts beperkt aanwezig.

Zondag voerde Israël ook luchtaanvallen uit vlakbij Rafah op de Gazastrook, waarbij een dode en een gewonde vielen. Volgens het Israëlische leger is er geen verband met de aanval later die avond. NRC