Curatoren eisen 20 mln van Scheringa

De curatoren van DSB Beheer eisen ruim 20 miljoen euro van Dirk Scheringa vanwege onbehoorlijk bestuur. De curatoren hebben Scheringa aansprakelijk gesteld en beslag gelegd op twee woningen van Scheringa in Spanbroek en het Drentse Norg. Dat bevestigt curator Rutger Schimmelpenninck.

De curatoren hebben daarnaast ook beslag gelegd op een vordering van 6 ton die Scheringa meent te hebben op de failliete DSB Bank. Dat bedrag had Scheringa nog aan spaargeld bij zijn eigen bank staan toen die in oktober 2009 failliet ging. Dirk Scheringa was oprichter en eigenaar van de bank.

Eind juni publiceerden de curatoren hun feitenverslag over het faillissement van de DSB Bank en DSB Beheer. Daarin constateerden de curatoren dat het faillissement van de bank voor een groot deel is veroorzaakt door het gedrag van Scheringa.

Scheringa was de enige bestuurder van DSB Beheer, het overkoepelend bedrijf waaronder zijn activiteiten zoals de DSB Bank vielen. Scheringa gebruikte DSB Beheer voor het financieren van veel zijn activiteiten, zoals de voetbalclub AZ. Daarvoor leende DSB Bank grote bedragen aan DSB Beheer en keerde de bank miljoenen aan dividend uit aan DSB Beheer.

In een toelichting op de claim richting Dirk Scheringa noemt curator Schimmelpenninck als voorbeeld dat de bank een kwart van haar eigen vermogen aan DSB Beheer had uitgeleend. De bank was hierdoor ernstig verzwakt. „Het geld werd door DSB Beheer vervolgens gebruikt voor verschillende zaken.”

Zo leende DSB Beheer geld van de bank om bijvoorbeeld de aanschaf van een privévliegtuig te kunnen betalen.

De curatoren hebben nog niet besloten of Scheringa ook aansprakelijk wordt gesteld voor het faillissement van de DSB Bank. Volgens Schimmelpenninck is er voor die beslissing iets meer tijd nodig.

Dirk Scheringa was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.