Crisisoverleg in Abidjan na aanval op legerbasis

Zeker zes militairen zijn gisteren gedood bij een aanval op een legerbasis in Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust. De daders hebben een groot aantal wapens buitgemaakt. Het is de tweede aanval op het Ivoriaanse leger in korte tijd. Zondag werden vijf militairen gedood bij een politiebureau en een controlepost van het leger in Yogoupon, een oostelijke wijk van Abidjan.

President Alassane Ouattara heeft de chefs van zijn veiligheidstroepen bijeengeroepen voor crisisoverleg. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zitten strijders van voormalig president Laurent Gbagbo achter de aanvallen. Zij zouden bevelen hebben gekregen van zijn aanhangers die na de korte burgeroorlog van vorig jaar naar Ghana zijn gevlucht.

De strijd brak uit na de omstreden presidentsverkiezingen van eind 2010. President Laurent Gbagbo verloor, maar weigerde op te stappen. Dit leidde tot gevechten tussen zijn troepen en die van zijn rivaal, Alassane Ouattara, waarbij drieduizend mensen omkwamen. Uiteindelijk werd Gbagbo gearresteerd door Franse troepen en VN-militairen. Hij zit nu in de cel in afwachting van zijn proces voor het Internationaal Strafhof wegens oorlogsmisdaden.

De aanval op legerkamp Akouedo duurde drie uur. De aanvallers droegen geen uniform en gingen er vandoor met wapens, zei Ousmane Kone, die in het kamp was. „Ze hebben kalasjnikovs, machinegeweren en raketwerpers buitgemaakt.” Zwaar bewapende militairen patrouilleren de straten van Abidjan vanmorgen.

Hoewel president Ouattara de veiligheid heeft verbeterd in de meeste delen van het land, is hij niet in staat geweest de duizenden wapens die zijn overgebleven van het conflict in beslag te nemen. Ook zijn er nog steeds sporadisch geweldsuitbarstingen. Vooral in het westen van het land is het aantal aanvallen de afgelopen maanden toegenomen. Daar is veel etnisch geweld geweest en zijn er conflicten over landeigendom uitgebroken. (Reuters, BBC, AFP)