Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

ChristenUnie wil islamdebat - ‘Wilders agendeert belangrijk thema’

Sommige stromingen binnen de Nederlandse islam zijn “een risico voor de maatschappij”. Dat zegt Gert-Jan Segers, kandidaat-Kamerlid voor de ChristenUnie, vanmiddag in NRC Handelsblad.

Verkiezingsposters hangen voor de Essalam Moskee in Rotterdam in 2010. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Sommige stromingen binnen de Nederlandse islam zijn “een risico voor de maatschappij”. Dat zegt Gert-Jan Segers, kandidaat-Kamerlid voor de ChristenUnie, vanmiddag in NRC Handelsblad.

Hij vreest dat het politieke debat over de islam in Nederland verstomt omdat PVV-leider Geert Wilders nauwelijks meer over de islam praat en in de verkiezingscampagne vooral hamert op de gevaren van de Europese Unie.

‘Wilders heeft belletje getrokken en is weggerend

Volgens Segers, vierde op de kandidatenlijst van de ChristenUnie, moet het islamdebat dringend worden gevoerd. Hij zegt dat Wilders “een belangrijk thema” heeft geagendeerd.

“Ik ga niet zwijgen uit angst om bij Wilders te worden ingedeeld. Hij agendeert een belangrijk thema, net als Bolkestein en Paul Scheffer voor hem, maar spitst het dan toe op een koranverbod of een hoofddoekverbod, waarvan iedereen de onzinnigheid inziet. Het is nauwelijks serieus. Wilders heeft belletje getrokken en is weggerend. Het tragische is dat zijn tegenstanders aan de andere kant van de boot gaan hangen. Ze zeggen: islam is een verrijking, het valt allemaal wel mee. Er wordt een mooi Koranvers geciteerd en klaar is Kees. Het is geen serieus probleem.”

Dat klopt volgens hem niet:

“Er zijn vitale stromingen binnen de Nederlandse islam die haaks staan op de fundamentele vrijheden van de democratische rechtsstaat, zoals godsdienstvrijheid.”

Hij noemt het voorbeeld van islamitische jongeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: zij haalden onlangs een Britse imam naar Nederland die pleit voor het doden van afvalligen onder bepaalde omstandigheden. Segers:

“Je ziet dat bij de jongere generatie het religieuze bewustzijn toeneemt. Deze studenten wilden graag in de leer bij deze man. Het salafisme is een vitale stroming, niet een die langzaam naar de marge verdwijnt. En die Nederlandse islamitische gemeenschap staat in contact met 1,3 miljard moslims wereldwijd waar je diezelfde ontwikkeling ziet.”

‘Kinderen mogen leren dat homo’s in hel branden’

Segers vindt de vrijheid om bepaalde islamitische stromingen te doceren niet onbegrensd.

“Wij staan pal voor die vrijheid, maar hij is niet onbegrensd. Het is geen vrijbrief om alles maar te doceren. De inspectie zal af en toe over de schouder van de docent moeten meekijken. Als op de godsdienstles wordt geleerd dat je homo’s of afvalligen mag stenigen, dan heb je een probleem.”

Dat kinderen leren dat homo’s zullen branden in de hel, zoals op orthodox-christelijke scholen gebeurt, behoort volgens Segers “tot de onderwijsvrijheid.”