China is in rouw. Tweede olympische drama op rij voor nationale sportheld Liu Xiang

China's Liu Xiang (C) falls while competing in the men's 110m hurdles heats at the athletics event of the London 2012 Olympic Games on August 7, 2012 in London. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Hier gaat het mis. Foto AFP / Gabriel Bouys

China is in tranen. De Chinese hordeloper en nationale sportheld Liu Xiang struikelde vanochtend bij de Spelen in Londen over de allereerste horde. Het is zijn tweede olympische drama op rij.

Vier jaar geleden in Peking kon Liu het ook al niet waarmaken. Hij viel toen in de series uit met een ernstige achillespeesblessure.

Commentator Chinese tv in tranen

Op de Chinese sportzender CCTV-5 barstte een van de commentatoren vandaag in huilen uit. Hij kon verder geen verslag doen.

Een buitenlandse journalist in Peking twittert:

Twitter avatar ananthkrishnan Ananth Krishnan Wow, Liu Xiang stumbled on the first hurdle. Sounds like the CCTV commentator is in tears…
Twitter avatar ananthkrishnan Ananth Krishnan CCTV’s track side reporter, I’m told, is Liu’s girlfriend. She looks stunned. Searching for words and trying to make sense on camera…

‘Ik moest huilen toen je viel’

Bloggers in China reageerden vanmorgen onmiddellijk op zijn val. Zij gaven de gevoelens in eigen land weer met teksten als:

“Liu, ik wil je bedanken, want je bent sterk en moedig geweest.”

Of:

“Ik moest huilen toen je viel en ik denk velen met mij.”

De 29-jarige Liu is een sportheld in China sinds hij in 2004 in Athene olympisch kampioen werd. In 2007 veroverde hij in Osaka de wereldtitel. Hij had bij de Spelen in ‘zijn’ Peking – samen met de Chinese basketballer Yao Ming – de nationale ster van de Spelen moeten worden. Maar Liu, die destijds eigenlijk te veel last had van een blessure om te starten, werd door zijn dramatische uitschakeling het symbool van nationaal verdriet.

Liu kust toch nog de laatste horde

Na afloop van de finale 110 meter horden strompelde Liu naar de laatste horde en kuste de hindernis:

Foto AP / Martin MeissnerFoto AP / Martin Meissner

Liu vandaag in de finale 110 meter horden in Londen:

Bekijk de race van de 110 meter horden hier via een beeldverslag in gifjes.

Filmpje over Liu na debacle in Peking:

    • Marije Willems