Brons voor Nederlandse dressuurruiters

Edward Gal of the Netherlands riding Undercover competes in the equestrian dressage individual grand prix special at the London 2012 Olympic Games in Greenwich Park August 7, 2012. REUTERS/Mike Hutchings (BRITAIN - Tags: SPORT EQUESTRIANISM SPORT OLYMPICS)
Edward Gal of the Netherlands riding Undercover competes in the equestrian dressage individual grand prix special at the London 2012 Olympic Games in Greenwich Park August 7, 2012. REUTERS/Mike Hutchings (BRITAIN - Tags: SPORT EQUESTRIANISM SPORT OLYMPICS) Edward Gal op zijn paard Undercover. Foto Reuters / Mike Hutchings

De Nederlandse dressuurruiters hebben vandaag brons veroverd in de olympische landenwedstrijd. Anky van Grunsven, Adelinde Cornelissen en Edward Gal kwamen in de finale tot een juryscore van 77,127 procent. Alleen Groot-Brittannië en Duitsland scoorden beter met respectievelijk 79,979 en 78,216 procent.

Nederland had het eerste deel van de landenwedstrijd op de Grand Prix afgesloten op de derde plaats. Tijdens het tweede deel, waar de Grand Prix Special verreden werd, consolideerde de Nederlandse equipe die plek.

Vier jaar geleden in Beijing veroverde de dressuurploeg nog de zilveren medaille. Van Grunsven was toen als enige van de partij. De 44-jarige veroverde dinsdag haar negende medaille, maar pas haar eerste brons. Ze had al driemaal goud en vijf keer zilver zak.

Dinsdag waren er ook individuele punten te verdienen. Cornelissen scoorde bijzonder goed met 81,968 en gaat donderdag als tweede de vrije kur in. Ze hoeft alleen de Britse Charlotte Dujardin voor zich te dulden.

De andere Nederlanders volgen op enige afstand. Gal scoorde 75,566 procent, wat momenteel goed is voor de tiende plaats. Van Grunsven staat twaalfde met een score van 74,974.