Bloeddorstige Carice in clip van Antony

Carice van Houten en Willem Dafoe in de clip van Antony & The Johnsons

Ze staart uit het raam. Een traan welt op in haar oog. Dan neemt ze haar besluit. Ze pakt een mes, loopt naar het kantoor van haar baas en snijdt resoluut zijn keel door. Ontdaan loopt ze naar buiten waar ze andere vrouwen treft. Ook bij hen zien we bloed op hun mantelpakjes, de moordwapens nog in hand. Performancekunstenaar Marina Abramovic is één van hen.

De videoclip van de single Cut the World van Antony & The Johnsons met actrice Carice van Houten in de hoofdrol, heeft een geheimzinnige verhaallijn. Waarom rekenen de secretaresses op bloederige wijze af met hun bazen? Of rekende Van Houten eigenlijk af met haar geheime minnaar? En wat nu?

Het blijft gissen. Maar hoe dan ook – het loopt niet goed af voor acteur Willem Dafoe.

De clip is geregisseerd door Nabil Elderkin, die eerder video’s van artiesten als Kanye West, Bon Iver en Frank Ocean maakte, en is opgenomen in Amsterdam. Cut the World is het titelnummer van het net verschenen live-album van Antony & The Johnsons met het Deens Nationaal Kamerorkest.

Het liedje is oorspronkelijk geschreven voor de beeldenrijke theatervoorstelling The Life and Death of Marina Abramovic, die eerder dit jaar werd opgevoerd tijdens het Holland Festival. Hierin zong de Britse zanger Antony Hegarty met zijn fragiele, hoge stem en vervulde acteur Willem Dafoe de rol van verteller.

Van Houten bewondert de androgyne zanger Antony al lang. Zo toonde ze in 2009 als gast in Zomergasten zijn versie van Beyoncés ‘Crazy in Love’. De nieuwe spraakmakende video is volgende week ook te zien op het Meltdown Festival in Londen waar Antony dit jaar gastprogrammeur is.

    • Amanda Kuyper