Archeologen speuren met drones naar Inca-ruïnes

Archeologen in Peru gaan onbemande vliegtuigjes gebruiken in de hoop oude Incaruïnes te ontdekken en bestaande archeologische vindplaatsen sneller in kaart te brengen. Dat hebben twee Amerikaanse archeologen gezegd in interviews met de Britse BBC en in een filmpje op de website van hun universiteit, Vanderbilt.

Een vliegtuigje wordt deze maand getest bij de ruïnes van Mawchu Llacta, een stadje dat tussen 1570 en 1580 door de Spanjaarden werd gebouwd op de restanten van een Incadorp. De witte drone met een afmeting van een opengeslagen krant kan in tien minuten alle muurtjes, stenen en vervallen huisjes in kaart brengen, aldus onderzoekers Julie Adams en Steven Wernke.

De archeologen hopen meer inzicht te krijgen in de opbouw van Mawchu Llacta, dat de Spanjaarden gebruikten bij de gedwongen verplaatsing van de inheemse bevolking. De verhuizing van zo’n 1,5 miljoen Inca’s en andere Andesvolken wordt gezien als een van de grootste deportaties in de geschiedenis.

De gegevens van de drones kunnen worden gebruikt voor 3D-simulaties en het opslaan van archeologische plekken in virtuele vorm. „Gezien de schaal waarop archeologische vindplaatsen wereldwijd worden vernield en leeggeroofd, is dit veelbelovend”, zei Adams.

Het vliegtuigje, dat in een rugzak past, moet tot grote hoogte stijgen. De ruïnes van Mawchu Llacta liggen op 4.100 meter, nog veel hoger dan de bekende Incastad Machu Picchu.